A szoptatott kislányok vannak a legjobb helyzetben

MedHeadlines • Jun 4th, 2008
Egy tanulmányban, amely a koraszülött csecsemők szoptatásának hatásait vizsgálta, a kutatók úgy találták, hogy az elterjedt nézet, miszerint a kisbabák egyenlő módon profitálnak a szoptatásból, nem biztos, hogy igaz. A tanulmány, amelyet a Johns Hopkins Gyermekközpont kutatói vezettek, arra az eredményre jutott, hogy a szoptatott kislányok kevesebb és enyhébb légúti fertőzésen esnek át, mint a tápszerrel táplált lányok vagy a – bármilyen módon táplált – fiúk.

Egy nemzetközi kutatócsoport 119 Buenos Airesben született koraszülött csecsemőt követett nyomon életük első éve során. Kutatási célból a csecsemőket négy csoportra osztották: tápszerrel táplált lányok, anyatejjel táplált lányok, tápszerrel táplált fiúk, anyatejjel táplált fiúk. A Pediatrics júniusi száma tartalmazza a tanulmány részleteit.

A kutatócsoport felfedezte, hogy a szoptatott kislányok kisebb valószínűséggel kaptak el légúti fertőzéseket és – ha megkapták – betegségük kevéséb volt súlyos, mint a többi csoportban lévő gyermekeké. A tápszerrel táplált lányoknak volt a legnagyobb a kockázata, hogy légúti fertőzésben megbetegszenek, míg a fiúknál nem volt különbség a fertőzések arányában függetlenül attól, hogyan táplálták őket.

Ez a felfedezés kétségbe vonja azt a hagyományos nézetet, miszerint az anyatejben lévő vegyületek minden csecsemő immunrendszerét erősítik, függetlenül a nemüktől. Fernando Polack orvos, a tanulmány vezető kutatója és a Hopkins Gyermekközpont fertőző betegségekkel foglalkozó specialistája felveti annak a lehetőségét, hogy a szoptatás nemcsak a tüdő fertőzéseit célozza meg, hanem mint egy kapcsolt mechanizmus működik, ami beindítja az általános védekezést. Az, hogy ezt az átkapcsolást miért könnyebb beindítani a lánycsecsemőkben, mint a fiúkban, még nem ismert.

A tanulmány kimutatta, hogy a tápszerrel táplált kislányoknak nyolcszoros volt az esélye arra, hogy kórházi kezelést igénylő súlyosságú légúti fertőzést kapjanak, mint a szoptatott kislányoknak. Ugyanezek a lányok a – bármelyik csoportba tartozó – fiúknál is esendőbbek voltak a légúti fertőzések szempontjából.

A szoptatott kislányok közül a 31-ből mindössze kettő (6%) betegedett meg olyan súlyos légúti fertőzésben, amely kórházi kezelést igényelt, míg a tápszerrel tápláltak közül 24-ből 12-en (50%) kerültek kórházba légúti fertőzéssel. A fertőzés kockázata ugyanennyi maradt a gyerekek egész első életéve során.

A kutatók remélik, hogy sikerül megfejteni a szoptatott kisbabákban működő, az általános védekezés beindításáért felelős mechanizmus rejtélyét és azt, hogy miért működik ilyen változékonysággal. Annak a felismerése, hogy hogyan lehet ezt a mechanizmust fiúknál is aktiválni, hatékonyabb lehet a koraszülött csecsemők életének megmentésében, mint az oltások.

Jelenleg két vírus ellen van csak oltás, és az is csak a fejlett országokban, ahol a jólét és az orvosi ellátás elérhetősége lehetővé teszi a csecsemők beoltását. Annak megismerése, hogy a szoptatás hogyan és miért aktiválja a védekezést, különösen a fejlődő országokban bizonyulhat jótékony és gazdaságos megoldásnak a koraszülöttek kezelésében, de az egész világon arra kell, hogy bátorítsa az anyákat, hogy mindent megtegyenek gyermekük szoptatásáért függetlenül attól, hogy koraszülött vagy nem illetve, hogy fiú-e vagy lány.

Ismert, hogy a szoptatás segíti a gyermekek agyfejlődését és javítja általános egészségi állapotukat. A szoptatás a csecsemőtáplálás lehető legjobb módja.

Forrás

Eredeti cikk