A SZTNB tagjai elhatárolódnak a keksz ajánlásától

Sajtóközlemény, 2011. február 15.A “Szoptatásért” Magyar Egyesület és a La Leche Liga Magyarország Egyesület – mint a Szoptatást Támogató Nemzeti Bizottság (SZTNB) tagjai – elhatárolódnak az Országos Gyermekegészségügyi Intézet (OGYEI) által összehívott szakmai testület ajánlásától, amely a gluténnak a csecsemők étrendjébe történő bevezetésével kapcsolatban jelent meg nemrég, mivel azt nem tartják tudományosan megalapozottnak.

Az aláírók egyúttal hangsúlyozzák, hogy az ajánlást megfogalmazó megbeszélést nem a SZTNB hívta össze, és annak eredménye nem tükrözi a Bizottság szakmai véleményét.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO), az UNICEF és számos nemzetközi szakmai szervezet, valamint a magyar Gyermekgyógyászati Szakmai Kollégium egyöntetűen a csecsemők betöltött 6 hónapos korig (180 nap) tartó kizárólagos szoptatását javasolják, amit több ezer tanulmány eredménye indokol, és mert a gyermekek egészségét az szolgálja legjobban, ha 6 hónapos korukig csak szopnak, vagy anyatejet kapnak. A gyermekszegénység kezelése, és az alultápláltság megelőzése céljából a féléves kor után bevezetett táplálék kiválasztása a nemzeti sajátosságokon alapuló, helyben termelt, könnyen hozzáférhető, olcsó nyersanyagokból történjen, miközben a szoptatás folytatódjon még hónapokon keresztül. Ez az ajánlás olyan tudományos bizonyítékok alapján készült, amely a 4-6 hónapos korban történő korai hozzátáplálás veszélyeit is számításba veszi.

Azt azonban, hogy a glutén korai (betöltött 6 hónapos kor előtti) bevezetése bármiféle előnnyel járna a csecsemők, különösen a kizárólagosan szoptatott csecsemők egészségére nézve, a kutatási eredmények nem támasztják alá. Így az OGYEI ajánlása indokolatlanul rövidíti le a kizárólagos szoptatás időtartamát, ami egyúttal a teljes szoptatási időszak hosszát is csökkentheti. Javaslatuk továbbá aláássa a szoptatási arányok növelésében eddig elért eredményeket, és félő, hogy a gyermekek és anyák egészségi állapotának romlásához, valamint az egészségügyi kiadások növekedéséhez vezet. A kizárólagos szoptatás időtartamának, valamint a szoptatás teljes hosszának csökkenése ugyanis kedvezőtlen hatással van mind a gyermekek, mind az anyák egészségére, mert fokozza az akut és krónikus megbetegedések kockázatát.

A „Szoptatásért” Magyar Egyesület honlapján szakirodalmi összefoglaló olvasható a glutén szoptatott csecsemők étrendjébe történő bevezetésével kapcsolatban.

Az Egyesület honlapjáról letölthető az a tájékoztató füzet is, amelyet „Meddig elég az anyatej?” címmel 2010 októberében adtak ki a hozzátáplálásról.

A „Szoptatásért” Magyar Egyesület és a La Leche Liga Magyarország Egyesület vezetősége

További információ kérhető a 20-455-2313 telefonszámon.