A szülés utáni depresszió szoptatásbarát kezelése

Depresszió diagnosztizálása után gyakran javasolják a szoptató édesanyáknak, hogy válasszák el a babát. Vannak esetek, amikor ez lehet a legjobb megoldás, ám legtöbbször nincs rá szükség, mivel a depresszió szinte összes gyógymódja összeegyeztethető a szoptatással.

A szoptatás előnyei depresszió esetében

szülés utáni depresszió szoptatás 300×249 A szülés utáni depresszió szoptatásbarát kezeléseA szoptatás babára és anyára gyakorolt jótékony hatásairól már többször írtunk. Azokról az előnyökről azonban még nem esett szó, melyek kifejezetten a (szülés utáni) depresszió esetében jelentkeznek mind az anyánál, mind a babánál.

A szoptatás védi az anya mentális egészségét, csökkenti a stresszt és növeli a nyugalmat. Ezzel megelőzni is segíthet a depresszió kialakulását, mivel a stressz a depresszió egyik rizikófaktora, de kialakult depresszió esetében is jótékony hatása van. 2002-ben 28 olyan anyát vizsgáltak, akik szoptatták és tápszerrel is táplálták a gyermekeiket. A vizsgálat kimutatta, hogy ugyanazok az anyák másképp reagáltak, amikor szoptatták, mint amikor cumisüvegből etették a babájukat: míg a szoptatás csökkentette a rosszkedvüket, a cumisüveges etetés növelte azt (Mezzacappa & Katkin, 2002).

Folytatás a Babafalva oldalán