A tejbotrány leleplezte az alacsony szoptatási arányokat, állapítja meg a WHO

Sept. 24 (Bloomberg) – A szennyezett tápszer, ami legalább négy gyermeket ölt meg Kínában, rávilágított a szoptatási arányok csökkenésében rejlő veszélyre, ami egyben megfosztja a csecsemőket a legjobb táplálékforrástól is, nyilatkozta az Egészségügyi Világszervezet igazgatója.

A melamint – egy a műanyaggyártáshoz és bőrcserzéshez használatos anyagot – tartalmazó csecsemőtápszer legalább 53 000 csecsemő megbetegedését okozta és arra indította a környező országokat, hogy gátat vessenek a kínai csecsemőtápszer és egyéb tejtermékek kereskedelmének. A melamin hozzáadásával a tejtermékek fehérjetartalma többnek látszik a laboratóriumi vizsgálatkor, így a gyártók anélkül vizezhetik fel a tejet, hogy erre fény derülne.

Margaret Chan, az Egészségügyi Világszervezet főigazgatója elmondta, hogy a botrány még jobban aláhúzza a szoptatás fontosságát, amit néhány ázsiai országban egyre kevesebb anya gyakorol. A csecsemőtápszerek kiskereskedelmi forgalma idén várhatóan 19%-kal, 8,5 milliárd dollárra nő ebben a régióban, amit a kínai 29%-os emelkedés is támogat.

„Nem értem, miért nem szoptatnak manapság a fiatal nők” – nyilatkozta Chan egy interjú során tegnap Manilában. „Mindent meg kell tennünk, hogy ráébresszük őket a különbségre. A csecsemők számára természetesen a szoptatás a legjobb táplálási mód.”

A genovai székhelyű Egészségügyi Világszervezet szerint az első hat hónapban a kizárólagos szoptatás az egyetlen megfelelő startégia a csecsemők túlélésének, növekedésének és fejlődésének segítésére. Ennek ellenére, 4 hónapos korukban a kelet-ázsiai csecsemőknek csak mintegy 61 százaléka szopik kizárólagosan, 6 hónapos korban pedig ez az arány 35%.

Nem megfelelő gyakorlat

A Fülöp-szigeteken, ahol évente 465 millió dollárt költenek csecsemőtápszerre, a csecsemőknek csak egyhatoda volt anyatejes 2003-ban, ami további csökkenés az 1998-as egyötödhöz képest. „A nem megfelelő csecsemőtáplálási szokások, például a csecsemőtápszerek használata szoros összefüggésben van azzal, hogy évente 16 000 öt éven aluli fülöp-szigeteki gyermek hal meg.”– állítja a WHO.

„Az anyatejpótlókat az anyatejjel egyenértékűként vagy annál jobbként reklámozzák a gyártók” – mondja Paulyn Jean Rosell-Ubial, helyettes egészségügyi államtitkár. „Mindazok a jótékony hatású anyagok, amiket a tápszerekbe állítólag beletesznek már ott vannak az anyatejben. Ahhoz semmit nem kell hozzátenni.”

A Mintel International Group Ltd., egy londoni székhelyű piackutató cég szerint a Nestlé bocsátotta ki a legtöbb új, csecsemőknek szánt étel- és italféleséget az Ázsia-Csendes-óceáni régióban az elmúlt évben. A cég weboldalán található ismertető szerint a Nestlé úgy nyilatkozik, hogy az anyatej a legjobb a kisbabák számára, és azt ajánlja, hogy a szülők konzultáljanak az orvosukkal, mielőtt úgy döntetnének, hogy tápszert adnak gyermeküknek.

Az immunrendszer erősítése

A szoptatás javítja a csecsemők fertőzésekkel szembeni ellenállóképességét, hozzájárul a családtervezéshez és olcsóbb, mint a tápszer – mondja Marianna Trias a WHO manilai központjának gyermekegészségügyi tanácsadója.

„Mindenki aggódik az élelmiszerbiztonság miatt” – mondta Trias egy tegnapi interjúban. „Ez most egy jó lehetőség arra, hogy az emberek meghallják az üzenetet a szoptatással kapcsolatban.”

Kína egészségügyi minisztere Chen Zhu azt nyilatkozta, hogy a szoptatás „fontos” része a kormány nemzeti anya- és gyermekegészségügyi programjának, amit „erőteljesen támogatnak”.

Táplálkozásélettani szempontból jobb

„A táplálkozás szempontjából az anyatej sokkal jobb hatású, mint a helyettesítő termékek, például a tápszerek”– mondta újságíróknak egy szeptember 17-i pekingi sajtótájékoztatón.

….

Kína 2,2 millió ellenőrt küldött ki 6 millió tejgazdaságba, és a tejipari vállalatokat arra utasította, hogy a termékeik visszahívásának valamint a szennyezett termékeik okozta megbetegedések orvosi ellátásának költségeit vállaják magukra. Az intézkedésekkel a hazai és nemzetközi aggodalmakat kívánják csillapítani. Az Egészségügyi MInisztérium közleménye szerint a botrány kezdete – szeptember 10. – óta a kórházba került csecsemők száma 12 892-re nőtt, közülük 104-en vannak súlyos állapotban.

„A helyzet még kibontakozóban van” – nyilatkozta Chan, a WHO munkatársa – „még nem tudjuk, mi lesz a végkifejlet.”