A tejtermelés megalapozása

Egy kisbaba szüksége az anyatejre és az édesanyja képessége, hogy azt a megfelelő mennyiségben termelje a természet egyik legtökéletesebb példája a kereslet-kínálat törvényére. A tömegesen előállított mestersé­ges tápszerek megjelenéséig az emberi faj életbenmaradása nagyban függött az anya azon képességétől, hogy elegendő mennyi­ségű tejet tudjon termelni, amellyel gyerme­két megfelelően tudja táplálni. A bőséges tejtermelés kialakítása és fenntartása köny­nyű, ha az ember megérti, hogyan lehet szabályozni a tejmennyiséget, illetve milyen dolgok boríthatják fel a baba igénye és az előállított tejmennyiség közötti egyensúlyt.

Minél többet szopik a kisbaba, annál több tej termelődik.

Ez a kulcsa a bőséges tejképzésnek és az elégedett kisbabának. A tej szinte folyamato­san termelődik, és minél többet szopik a kisbaba, annál több tejhez jut. A gyakori, hatékony szopás jelzés az édesanya szerve­zetének, amely arra serkenti, hogy megtrer­melje azt a tejmennyiséget, amennyire a kisbabának szüksége van.

A korai és gyakori mellretétel az egyik legfontosabb feltétele annak, hogy a szoptatás jól induljon.

Azoknak az édesanyáknak, akiknek megen­gedik, hogy az újszülöttjüket gyakran mellre­tegyék, és a szopási időt sem korlátozzák, sokkal valószínűbb, hogy hamar belövell a tejük, és kialakul a megfelelő tejtermelésük, mint azoknak, akik csupán meghatározott etetési időközönként szoptathatják meg gyer­meküket.

Folytatás