A tökéletes anyatej

A szoptatás világhete alkalmából készült összeállításunk célja nem az, hogy bűntudatot keltsen azokban, akik nem szoptatnak. Többnyire nem az akaraton, hanem a helytálló információkon és a szakszerű segítségen múlik, hogy sikeres-e a szoptatás. Szerencsére egyre több felkészült tanácsadó várja az édesanyák hívását országszerte, így jó az esély arra, hogy a csecsemők nagy része élvezze mindazt az előnyt, amit a szoptatás nyújt.

A szoptatás világhetének – augusztus 1-7. – idei fő témája az információáramlás. Ha az anya ismeri a szoptatás előnyeit, a tejtermelés mechanizmusát, az esetleg felmerülő problémák megoldásának módját, akkor tovább fog szoptatni.

A szoptatás nem üzlet a tápszergyártóknak

Az Egészségügyi Világszervezet azt javasolja, hogy a gyermek hat hónapos koráig kizárólag anyatejet kapjon, egyéves koráig táplálékának nagyobb része anyatejből álljon, helyi élelmiszerekkel kiegészítve. A gyermeket akár kétéves koráig, sőt még az után is érdemes szoptatni.

A szoptatás támogatása attól fogva tett szert nagy jelentőségre, mióta a tápszergyártók a Föld minden szegletébe eljuttatják és népszerűsítik termékeiket. Az a tény, hogy összességében egyre kevesebb anya szoptat világszerte, nemcsak a gyermekek egészséges életkezdését veszélyezteti, hanem komoly gazdasági és környezeti kárt is okoz. A hatalmas mennyiségű tápszer, cumisüveg gyártása, csomagolása, szállítása rengeteg alapanyagot, energiát igényel, tengernyi szemetet hagy maga után. A tápszerek vásárlásának állami támogatása minden ország költségvetését jelentős összeggel rövidíti meg. A korai elválasztás növeli a túlnépesedést, mivel a nem szoptató anya a szülés után pár hónappal újra teherbe eshet. Ez a probléma legégetőbben a fejlődő országokat érinti, mivel ott nem terjedtek el a fogamzásgátlás más módszerei, és több százmillió kisbaba számára valóban az anyatej jelenti az egyetlen biztonságos és jó minőségű táplálékot.

A teljes cikk itt olvasható.