A túl korai hozzátáplálás növeli az allergia kockázatát

Newswise — A hozzátáplálás megkezdése hat hónaposnál fiatalabb csecsemőknél növelheti az allergia kialakulásának kockázatát, míg a legalább hat hónapos korig tartó kizárólagos szoptatás a későbbiekben segíthet megelőzni az allergiás tünetek kialakulását, állítja egy tanulmány az Annals of Allergy, Asthma and Immunology című amerikai allergológiai szaklapban.

A tanulmány az első olyan, szakmailag lektorált tudományos folyóiratban megjelent konszenzus dokumentum, ami az allergia megelőzésére szolgáló stratégiákat mutat be a csecsemők hozzátáplálásának vonatkozásában.

„A beszámoló megerősíti olyan szervezetek egybehangzó véleményét, mint amilyen az Amerikai Gyermekorvosok Társasága, vagy a WHO, akik a csecsemő és az édesanya egészségének szempontjából a legalább hat hónapig tartó kizárólagos szoptatást tartják optimálisnak” – nyilatkozta a cikk vezető szerzője, Dr. Alessandro Fiocchi, a Milánói Orvostudományi Egyetem munkatársa. Dr. Fiocchi az Amerikai Allergológiai, Asztma- és Immunológiai Társaságon (ACAAI) belül működő azon Táplálkozási Allergia és Intolerancia Bizottság elnöke, amelyik a konszenzus dokumentumot készítette.

A bizottság többek között az alábbi konkrétumokat javasolja:

  • Az élet első hat hónapjában a kizárólagos szoptatás javasolt (tehéntej alapú tápszer vagy más kiegészítő táplálék nélkül), mert ennek a szoptatás időtartamán messze túlmutató hatása van az allergiás tünetek kialakulásának megelőzésében.
  • Négy hónapos kor előtt kerülendő a hozzátáplálás, mert az egészen tíz éves korig emeli az allergia kialakulásának kockázatát.
  • Az allergia megelőzésének hatékony módja, ha a csecsemő élete első hónapjaiban nem kap tehéntejet.
    „Arra a következtetésre jutottunk, hogy a hozzátáplálás késleltetése hasonló módon hasznos lehet az ételallergiák megelőzésében” – mondta a dokumentum egyik társszerzője, Dr. Amal Assa’ad, az ohiói Cincinnati Gyermekkórház orvosa.
  • Allergia szempontjából a leginkább kockázatos ételek a tehéntej, a tojás, a földimogyoró, a diófélék és olajos magvak (pl. mogyoró, dió, kesudió, mandula, gesztenye, makadámdió, pisztácia), valamint a halak és a tenger gyümölcsei. „Más ételek, még akár olyan alapvető élelmiszerek is, mint a gyümölcsök, zöldségek, húsfélék, szója és gabonák, szintén okozhatnak allergiát, ha túl korán vezetik be őket a csecsemő étrendjébe” – mondta a tanulmány másik társszerzője, Dr. Sami L. Bahna, a Louisianai Állami Egyetem Orvostudományi Karának tudományos munkatársa. A kutatók megállapították, hogy „ésszerű eljárás gondosan megválogatva, egyesével és fokozatosan bevezetni az új ételeket” az allergia kockázatának csökkentése érdekében.
  • Az olyan több összetevőből álló ételeket, amelyek számos lehetséges ételallergént tartalmaznak, addig nem javasolt adni a csecsemőnek, amíg az egyes hozzávalók külön-külön nem kerültek bevezetésre.
  • Főtt, homogenizált változatot érdemes azon ételek esetében adni a csecsemőnek, amikor klinikailag bizonyított, hogy a friss megfelelőjéhez képest kevésbé okoz allergiát – ilyenek például a marhahús, a zöldségek és a gyümölcsök.

„Hat hónapos kor elmúltával több tényezőtől függ, milyen konkrét ételeket mikor javasolt bevezetni; ezt befolyásolják többek közt az adott csecsemő táplálkozási igényei és az allergiára való hajlama is” – mondta Dr. Fiocchi.

Általánosságban elmondható, hogy óvatosságból érdemes 12 hónapos korig vagy még tovább várni a tyúktojás, a hal, a földimogyoró és más diófélék bevezetésével a magas allergiakockázatú csecsemők esetében, állítják a szerzők.

A bizottság a konszenzus dokumentumot a csecsemőkori ételallergiákra vonatkozó, már publikált tanulmányok bizonyítékokon alapuló felülvizsgálatára alapozva készítette el.

Az Annals of Allergy, Asthma and Immunology az ACAAI hivatalos szakmai folyóirata. Az ACAAI, az Amerikai Allergológiai, Asztma- és Immunológiai Társaság egy orvosi szakmai szervezet, amelynek székhelye az illinoisi Arlington Heightsban található, és célja az allergológiai és immunológiai szakterület kimagasló eredményeinek elősegítése. A Társaság, amelynek több mint 5000 allergológus-immunológus, illetve egészségügyi társterületeken dolgozó tagja van, küldetésének tekinti az együttműködő és barátságos légkör megteremtését, amelyben a tagok egymással és másokkal együtt dolgozhatnak olyan közös célokért, mint amilyen a betegek gondozása, az oktatás, az érdekképviselet és a kutatás.

A cikk forrása: Fiocchi A, Assa’ad A, Bahna S. „Food allergy and the introduction of solid foods to infants: a consensus document.” Ann Allergy Asthma Immunol 2006;97;10-21.

Fordította: Draskovics Mariann

Hírforrás