A várandósság és a szoptatás befolyásolhatja az anyai magatartást és a megküzdési készségeket

Egy állatorvosi és egy orvosi egyetem – Cummings School of Veterinary Medicine at Tufts University és az University of Otago Medical School – kutatóinak megállapítása alapján a nőstény patkányokban az ellés után és a tejelválasztás során megjelenő hormonális változások hosszú távú endokrin és neuroendokrin változásokat idézhetnek elő, amelyek segítik az anyai képességek kifejlődését minden egyes vemhesség során és csökkentik az érés folyamán az anyai szorongás szintjét.

A tudományos közlemény az Endocrinology folyóirat 2006. októberi számában jelent meg. A két egyetem, a Cummings School of Veterinary Medicine at Tufts University és az új-zélandi Dunedinben található University of Otago Medical School tudósainak közös kutatási eredménye szerint a vemhesség és a tejelválasztás a rágcsálók agyában hosszú távú változásokat hoz létre. Az anyai agy hormon receptorainak működésében létrejövő változások hatással lehetnek az anyai viselkedésre, többek között a stresszre adott válaszra.

„A hormonális változások egyértelműen megjelennek a kicsinyeiket szoptató patkányokban. Ezek a folyamatok endokrin és neuroendokrin változásokat idéznek elő, amelyek elősegítik az anyai képességek jobb kifejlődését minden egyes vemhesség során, és csökkentik az anya szorongásának szintjét.”, mondta el PhD. Robert S. Bridges, a cikk első szerzője és a Tuft Állatorvostudományi Egyetem szaporodásbiológiai részlegének vezetője.

A kutatást olyan nőstény patkányokon végezték, amelyek egyszeri vemhességen voltak túl és az ellés után szoptatták ivadékaikat. Ezeknek a patkányoknak az agyában a prolaktin hormon receptor aktivitása magasabb volt és a receptor-válasz is erőteljesebbnek bizonyult prolaktinnal történő kezelés után, annak ellenére, hogy a vizsgálatot megelőző hetekben már nem találkoztak a kicsinyikkel. A prolaktint az agyalapi mirigy termeli, és ez a hormon alapvető szerepet játszik a szaporodási funkciókban, beleértve a tejtermelést is.

Jelen tanulmány az első, amely megmutatja, hogy hosszú távú változások jönnek létre a prolaktin neurális rendszerben, abban a rendszerben, amelyet korábban Bridges kutatócsoportja úgy azonosított, mint az anyai magatartás kialakulásának létfontosságú elemét. A prolaktinról már korábban is ismert volt, hogy csökkenti a szoptató anyákban a stresszre adott választ. Ezek a legújabb eredmények bonyolultabbá teszik a képet. Az eredmények alapján az elválasztás után is csökkent stresszválaszra lehet számítani a szaporodási cikluson átesett nők esetében.

„Ezek az új felfedezések azt mutatják, hogy az anyai agy dinamikus és változó struktúra, és az eredmények arra utalnak, hogy a prolaktin receptorok aktivitása emelkedett azokban a nőkben, akik már szültek és szoptatták kisbabájukat. Ezek az élettani változások az anyai képességek kifejlődését segítik mind a kisbaba ellátása körüli teendők, mind a stressz kezelése terén.” Bridge még hozzátette: ”Ezek az eredmények további kutatásokra sarkallnak, mert a szaporodási ciklus átalakítja az anya élettani jellemzőit és a viselkedését is.”

Forrás

Eredeti cikk