A vércukorszintet csökkentő gyógyszer jelentéktelen mennyiségben választódik ki az anyatejbe

NEW YORK (Reuters Health) – Újabb kutatási eredmények azt bizonyítják, hogy megnyugodhatnak azok a szoptató édesanyák, akik metformin hatóanyagú, vércukorszintet csökkentő gyógyszert szednek: a gyógyszer nem árt a babájuknak.

A metformin kiválasztódik az anyatejbe, de mennyisége túl kevés ahhoz, hogy hátrányosan befolyásolja a szopó csecsemő vércukorszintjét, állapította meg egy kisszámú résztvevővel elvégzett vizsgálat, amelynek eredménye nemrég jelent meg az Obstetrics & Gynecology c. orvosi folyóiratban.

Gerald G. Briggs, a Miller gyermekkórház (Long Beach, California) munkatársa elmagyarázta, hogy a metformint alkalmanként használják szoptató anyák 2-es típusú diabetesének kezelésére, de hatása a szopó csecsemőre mindezidáig nem volt egészen tisztázott.

A vizsgálat kapcsán a kutatócsoport megmérte öt édesanya vérében és tejében a metformin szintet, ill. csecsemőik közül háromnak a vércukor szintjét.

Amint arról a kutatók beszámoltak: az anyatej átlagos metformin szintje nagyjából a vér metformin szintjének kétharmada volt. Kiszámolták, hogy ez azt jelenti, az anyai dózis megközelítőleg 0,65%-a jut a babához a gyógyszerből.

Briggs és kollégái úgy találták, hogy mindhárom vizsgált csecsemő vércukor szintje a normális határon belül volt, és egyikükön sem jelentkezett semmiféle káros hatás.

„Úgy tűnik, hogy ez a becsült dózis, ami naponta a csecsemők szervezetébe jut a gyógyszerből, klinikailag jelentéktelen.” – vélik a kutatók. „Bár még további adatokra is szükség van, arra a következtetésre jutottunk, hogy a metformin összeegyeztethető a szoptatással.”

(A metformin Magyarországon Adimet, Avandamet, Maformin, Meforal, Meglucon, Merckformin, Metfogamma, Metrivin neveken van forgalomban.)

Az eredeti cikk itt olvasható.

A tudományos cikk kivonata