Adjunk-e kekszet az öt hónapos csecsemőnek?

Az Országos Gyermekegészségügyi Intézet új ajánlása szerint a lisztérzékenység megelőzése érdekében napi fél háztartási keksz bevezetése javasolt a csecsemő étrendjébe öt hónapos kortól. Két jelentős szakmai szervezet, a Szoptatásért Magyar Egyesület és a La Leche Liga Magyarország Egyesület vezetősége szerint azonban a kutatási eredmények nem támasztják alá, hogy a glutén korai, hat hónapos kor előtti bevezetése bármiféle előnnyel járna a csecsemők, különösen a kizárólagosan szoptatott csecsemők egészségére nézve.

Magyarországon 2009-ben a csecsemők 36 százaléka hat hónapos koráig kizárólag anyatejet kapott. Minden szakmai fórum egyetért abban, hogy a kiegészítő táplálás bevezetése után a szoptatás addig folytatódjon, amíg az anya és gyermeke ezt kívánja, arról azonban eltérőek a vélemények, hogy mikor is kezdődjön el a hozzátáplálás.

Az Országos Gyermekegészségügyi Intézet (OGYEI) 2010 novemberében összeült szakmai testülete új ajánlást adott ki a gluténtartalmú ételek bevezetésére vonatkozóan. Ebben öt hónapos kor után napi fél háztartási keksz adagolását javasolják minden csecsemőnek a cöliákia (lisztérzékenység) megelőzése érdekében. A Szoptatásért Magyar Egyesület, a La Leche Liga Magyarország Egyesület, továbbá a Gyermekgyógyászati Szakmai Kollégium viszont egyöntetűen a csecsemők betöltött hathónapos koráig (180 nap) tartó kizárólagos szoptatást javasolja.

Folytatás az Origon