Állásfoglalás

A La Leche Liga Magyarország és A „Szoptatásért” Magyar Egyesület közös állásfoglalása a Magyar Gyermekorvosok Társasága által indított „Cumisüveg és Tudomány” című kampánnyal kapcsolatban

A LLL Magyarország és A „Szoptatásért” Magyar Egyesület vezetősége aggodalmát fejezi ki a követő tápszerek népszerűsítése miatt, mivel ez arra indíthatja az édesanyákat, hogy csecsemőik­nek szükségtelen tápszerpótlást adjanak, ami a szoptatási időszak idő előtti befejezéséhez vezethet.

Miközben egyetért azzal, hogy a csecsemők egyéves korukig ne kapjanak tehéntejet, a LLL és a SZME úgy látja, a csecsemők és a családok érdekeit jobban szolgálná a szoptatás népszerűsíté­se, mint a követő tápszerek használatára buzdító kampány.

Az Egészségügyi Világszervezet évtizedek óta a csecsemők hat hónapos korig tartó kizárólagos szoptatását javasolja, majd pedig a szoptatás folytatását akár kétéves korig vagy azon túl, méghozzá úgy, hogy a kisbabák táplálékában egyéves korig meghatározó maradjon az anyatej.

Az anyatej mennyisége nem csökken szükségszerűen a második félévben, helyes szoptatási gyakorlattal a csecsemő életkorának megfelelő anyatejellátottsága egyéves koron túl is fenntartható. Az Egészségügyi Világszervezet Közgyűlése 39.28 (1986. május 16.) határozatában kijelenti, hogy „…a csecsemők speciális készítményekkel (ún. „követő tápszerekkel”) történő táplálása teljességgel szükségtelen.”

Az Egészséges Nemzetért Népegészségügyi Program (2001-2010) keretében meghirdették az „Egészséges életkezdet és gyermekkor biztosítása” c. alprogramot. Ennek a programnak gyakorlatilag minden célkitűzése elérhető lenne a szoptatás támogatásával, amely támogatás nem korlátozódhat csupán a csecsemő életének első 6 hónapjára.

A 6-12 hónapos korú csecsemők táplálásával kapcsolatos ismeretek valóban hiányosak, de ennek megváltoztatásához nem a tápszerek népszerűsítésére, hanem a szoptatás elősegítésére és támogatására van szükség, mivel a csecsemők tejalapú táplálásának biológiai módja az anyatejes – nem pedig a tehéntejalapú tápszeres – táplálás. Az egészségügyi dolgozók és a családok felvilágosításának arról kell szólnia, hogyan valósítható meg a nemzetközi ajánlások szerinti és a biológiai normának megfelelő szoptatás.

A csecsemőtáplálás és a csecsemők egészségi állapotának javítása érdekében arra van szükség, hogy a legmagasabb szinten tegyenek lépéseket a szoptatás támogatására, a lakosság és az egészségügyi dolgozók megfelelő, kereskedelmi érdekektől mentes oktatására és a tápszerek népszerűsítésének betiltására.

2008. május 24.

Martinovichné Debulay Bianca, a La Leche Liga Magyarország elnöke
W. Ungváry Renáta, A „Szoptatásért” Magyar Egyesület elnöke
dr. Kun Judit Gabriella, Rózsa Ibolya, Sződy Judit, alelnökök

A La Leche Liga nonprofit szervezet, amelynek önkéntes munkatársai telefonos segítségnyújtás útján és baba-mama csoportokban segítik a szoptató édesanyákat és családjaikat. Bővebb információ: www.lll.hu

A „Szoptatásért” Magyar Egyesület egészségügyi dolgozókat tömörítő nonprofit egyesület, amelynek fő célja a csecsemők hat hónapos korig tartó kizárólagos és igény szerinti szoptatásának, valamint a szoptatás egyéves koron túli, igény szerinti folytatásának elősegítése. Bővebb információ: www.szoptatasert.hu