Angliai gyermekgyógyászok állásfoglalása a szoptatásról

Az angliai Gyermekgyógyászati és Gyermekegészségügyi Királyi Kollégium (RCPCH) a napokban állásfoglalást adott ki a szoptatásról.

Az állásfoglalás megállapítja, hogy „a szoptatásnak fontos szerepe van a gyermekek egészségének védelmében.” További kutatások elvégzésére hívja a szakembereket, amelyek hozzájárulhatnak annak megállapításához, hogy „a szoptatás milyen mértékig csökkenti a cukorbetegség, a magas vérnyomás, az aszthma, az allergia és más atópiás megbetegedések kockázatát, és hogyan befolyásolja a gyermekek magatartását.”

Az RCPHC támogatja a Bababarát Kórház Kezdeményezést, és arra szólítja fel a az egészségügyi szakembereket, hogy a családokkal együttműködve támogassák az anyákat abban, hogy minél többen szoptassák gyermeküket. „A szoptatás természetes folyamat, megfelelő támogatással és ismeretek birtokában az asszonyok döntő többsége képes szoptatni csecsemőjét.” – írják.

A Gyermekgyógyászati és Gyermekegészségügyi Királyi Kollégium tisztában van azzal, hogy a csecsemők egy kis részének tápszerre van szüksége, mert egészségi állapotuk ezt teszi szükségessé, vagy édesanyjuk nem tudja szoptatni őket. Az RCPCH azonban nem huny szemet a csecsemőtápszerek promóciója, ingyenes termékminták anyáknak és egészségügyi dolgozóknak történő szétosztása, az agresszív marketing technikák és a tápszereknek az egészségre gyakorolt „jótékony hatásairól” szóló, tudományosan nem megalapozott állítások felett. Minden csecsemőtápszernek szigorú, magas színvonalú kutatásokon és klinikai vizsgálatokon kell keresztülmennie, hogy amikor szükség van rá, a csecsemők a lehető legjobb minőségű terméket kaphassák.

Az állásfoglalás teljes szövege innen letölthető.