Anyatej vagy háztartási keksz?

Nem változott az Egészségügyi Világszervezet ajánlása továbbra sem, a csecsemő számára legoptimálisabb tápláléknak továbbra is anyatej számít az élet első hat hónapjában. Ebben az időszakban semmi más ételre vagy italra nincs szüksége a csecsemőnek. A WHO továbbá azt ajánlja, hogy a szoptatás folytatódjék a gyerek kétéves koráig vagy azon túl, miközben hat hónapos korától kezdve fokozatosan bevezetjük étrendjébe a szilárd ételeket.

Az Egészségügyi Világszervezet azért erősítette meg ajánlását az elmúlt napokban, mert bizonytalanságot okozott a glutén bevezetésének helyes időpontja. Felmerült, hogy esetleg már négy hónapos kortól szükség lehet erre. Ezt azonban jelenleg nem erősíti még meg elegendő vizsgálati eredmény, ahogy a Szoptatásért Magyar Egyesület legújabb szakirodalmi összefoglalójából kiderül. A legfrissebb magyar ajánlásban mégis azt olvashatjuk, hogy négy hónapos kortól már adhatunk egy kevés háztartásikeksz-őrleményt a babának.
Hogy mi tehette ennyire vonzó táplálékká a többféle adalékanyagot és cukrot tartalmazó kekszet, inkább rejtély.

A glutén bevezetésével kizárólag szoptatott csecsemők esetében akkor sem késünk el, ha betöltött hat hónapos kor után, de hét hónapos kor előtt kezdünk hozzá, akár egy baba kezébe adott kenyérvéggel vagy instant tejmentes gabonapépekkel, amelyeket a baba nyers gyümölcspüréjébe is keverhetünk.

Forrás: Babaszoba.hu