Anyatejből származó Lactobacillusok adagolásával gyógyítható a szoptató anyák körében gyakran előforduló fertőzés

ScienceDaily (Aug. 26, 2008) — A szoptató anyák körében gyakran előforduló mastitist antibiotikumokkal kezelik, de – amint az spanyol kutatók eredményeiből kiderül – hatékony alternatíva lehet az anyatejből izolált lactobacillus törzsek szájon át történő szedése. A tanulmány az Applied and Environmental Microbiology c. szakmai folyóirat augusztusi számában látott napvilágot.

A mastitis, az emlőmirigyek gyulladása, a szoptató anyák 3 – 33%-ánál fordul elő, az esetek 75 – 95%-a a szülés utáni első tizenkét hétben. Bár a legtöbb esetben Staphylococcus aureus és Staphylococcus epidermidis a kórokozó, a fokozódó antibiotikum-rezisztencia sok esetben bonyolulttá teszi a kezelést, és ez arra ösztönzi a kutatókat, hogy más megoldásokat keressenek a baj orvoslására.

Korábbi tanulmányok során a kutatók egészséges anyák tejéből lactobacillus törzseket izoláltak, és úgy találták, hogy a Lactobacillus gasseri és a Lactobacillus salivarius törzsek probiotikus hatása hasonló a probiotikus termékekben használt törzsekéhez. A jelenlegi tanulmányban a kutatók két csoportra osztották a staphylococcus okozta mellgyulladásban szenvedő nőket: egy probiotikus és egy kontroll csoportra. A probiotikus csoport négy hétig azonos dózisban kapta az eredetileg anyatejből izolált L. salivarius és a L. gasseri baktériumtörzseket.

A nulladik napon a két csoport tejében hasonló volt a staphylococcusok száma. A tizennegyedik napon a probiotikus csoportban lévő anyáknál nem találtak mellgyulladásra utaló tüneteket, miközben a kontroll csoportban továbbra is fennállt a fertőzés. A harmincadik napon a staphylococcus szám alacsonyabb volt a probiotikus csoportban, és az anyák 60%-ának tejéből kimutatható volt a L. salivarius és a L. gasseri.

„A L. salivarius és a L. gasseri hatékony alternatívának tűnik a mellgyulladás kezelésére” – vonták le a következtetést a kutatók.

Forrás

Az eredeti tanulmány kivonata