Anyatejes táplálás – riport Tóthné Hasilló Annamáriával

Milyen különös, hogy egy ilyen végtelenül természetes és magától értető dolgot, mint az anyatejes táplálás, propagálni kell. Az utóbbi két évtizedben egyre több helyen próbálják felhívni a figyelmet az anyatejes táplálás egészségvédő, pozitív testi-lelki hatásaira.

Az egrieknek, Eger környékieknek nagy szerencséjük van, mert itt helyben is működik nemzetközi laktációs szaktanácsadónő. Tóthné Hasilló Annamáriának hívják. Sokan évek óta ismerik és elismerik szülésznőként és szoptatási szaktanácsadóként végzett professzionális és nagy empátiával végzett munkáját. 2011-ben az Országos Bábaszövetség az ő számára adományozta az „ÉV BÁBÁJA” díjat, amit a szakma és az édesanyák szavazatai alapján ítélnek oda.

– Bár az anyatej jelentőségéről az egészségügyi szakemberek elismerően szólnak, a gyakorlatban még mindig sok a tennivaló. Rengeteg kismama küszködik szoptatási gondokkal. Milyen tényezők nehezíthetik meg, hogy egy ilyen összetett, idegi-hormonális szabályozás alatt álló folyamat gördülékenyen működhessen?

– A hagyományos ellátás során több dolog is megnehezítheti a szoptatást. Ilyen az anya és a csecsemő elkülönítése, az időrend szerinti szoptatás, a kiegészítések adása, a cumi és a cumisüveg használata, a tápszerreklámok; az, ha az anya egymásnak ellentmondó információkat kap, vagy ha az önbizalmát aláássák. Fontos, hogy ezek az akadályok lehetőleg ne legyenek jelen. Az anya és a csecsemő biológiai sajátosságait figyelembe vevő és ezáltal a szoptatás sikeres beindulását elősegítő gondozás során fontos ezeknek a nehézségeknek a kiküszöbölése, így a szoptatás időtartama jelentősen megnövekedik.

A cikk folytatása itt olvasható.