Árulkodó fogak

Amerikai kutatók kimutatták, hogy a neandervölgyi csecsemő hét hónapos koráig kizárólag anyatejet fogyasztott, majd ezt követően kapott egyéb táplálékot is. A kis ősembert a fogai árulták el, mert a fog különböző rétegeiben a bárium-kalcium arányából következtetni lehet arra, hogy mikor mit evett a csecsemő.

A szoptatás számos egészségügyi előnnyel jár a tápszeres és/vagy cumisüveges táplálással szemben. Kisebb az esélye, hogy akut középfülgyulladás, gasztroenteritisz, hasmenés és súlyos alsó légúti fertőzés alakuljon ki, védő hatása van az asztmával és a hirtelen csecsemőhalál szemben, és kevesebb az elhízás.

A szoptatás jótékony egészségügyi hatását nem csak a csecsemő, de a szoptató édesanya is élvezi, például kisebb az emlő és petefészek rák kialakulásának az esélye.

Intenzíven tanulmányozott téma a szoptatásnak és az egyéb táplálási módoknak a csecsemő és kisgyermek fogaira gyakorolt hatása és, hogy mik azok a tényezők, amik az egyre gyakoribb korai fogszuvasodás kialakulásában szerepet játszanak.

Folytatás Dr. Bodrogi Lilla blogján