Az anyaság realitása, azaz cukormáz nélkül az anyává válásról

Amire senki nem készít fel az első gyermeked születése előtt

Laura LaRocca

anya síró babával

Azt hittem, igazán jól felkészültem az első babám érkezésére. Számtalan könyvet elolvastam a várandósságról, gyermekszülésről, szoptatásról. Jártam szülésre és szoptatásra felkészítő tanfolyamra is. Rengeteg csecsemőkkel és gyerekekkel kapcsolatos tapasztalatot szereztem már korábban, és sokszor beszélgettem nagyokat a gyerekek szüleivel is.

És még így is kétségbeejtően felkészületlen voltam. Semelyik olvasmányom nem írt arról a kétségbeesésről, amit akkor éreztem, amikor a kisbabám vigasztalhatatlanul sírt. Nem írtak arról sem, mennyire borzalmasan kialvatlan leszek. Vagy hogy kerülni fogom a tükröket, mert már nem is emlékszem, mikor fésülködtem utoljára. Senki nem mondta, milyen bűntudatot fogok időnként érezni (gyakran olyan dolgok miatt, amikre semmilyen hatásom nincsen), vagy hogy milyen ingataggá válik az önbizalmam.

A legtöbb várandós kismamához hasonlóan felkészültem a vajúdásra és a kitolásra, sőt, még a szoptatásra is, de arra nem, ami ezek után következik. Ennek egyik oka az, hogy az anyává válás valódi természetéről – ami általában nem egyezik legtöbbünk naiv elképzeléseivel – senki nem beszél.

Nem meglepő hát, hogy várandós kismamaként gyakran alábecsüljük, mennyire megváltozik majd az életünk a baba megszületésével. Talán azt hisszük, hogy a mi gyerekünk órákon át békésen fog aludni, mialatt mi dolgozunk vagy nagyobb lélegzetvételű terveket valósítunk meg. A szoptatás, amit magától értetődően választunk, könnyedén fog menni. Édes kisbabánk tekintete összekapcsolódik a miénkkel, miközben az édesapja szeretettel nézi a szép jelenetet.

Azután megszületik a babánk, és a csendes, békés, alvó csecsemő tökéletes képét gyorsan szétrombolja egy nagyon is valóságos, síró és éhes kisbaba. Aki lehet, hogy többször szopik a várt napi 8-12 alkalomnál, és lehet, hogy az etetések egymásba érnek, az előzetesen elképzeltnél több időt és energiát igénybe véve.

Folytatás a La Leche Liga honlapján