Az anyatej az ételmérgezéstől is véd

Az emberi anyatejben található glikán nevű cukormolekula csatarendbe állítható az ételmérgezés tüneteinek leküzdésére, állítják ausztrál kutatók.

A Griffith Egyetem munkatársa, dr. Christopher Day és csapata áttörő eredményt ért el a campylobacter elleni küzdelemben, mely gyakran okoz ételmérgezést Ausztráliában. “A campylobacter-fertőzés függ a baktérium felismerésétől és az emésztőszervrendszerhez történő kapcsolódásától. A felismerésben a glikánok nagyon fontos szerepet játszanak.” – mondta dr. Day. Az emberi test minden egyes sejtjét ezek a cukormolekulák borítják. “Meg akartuk találni a gyomor speciális glikánjait, melyekhez a fertőző kórokozók kapcsolódnak. Tudtuk, hogy ha ráakadunk, akkor meglesz a gyógyszerfejlesztés új célpontja a betegség kezeléséhez.”

Dr. Day szerint a speciálisan a kutatási projekthez kifejlesztett technológia használatával négyféle glikánt azonosítottak, melyek fontosnak tűnnek mind az eredeti, mind a további fertőzések szempontjából. “Ez jó, mert a campylobacter nem képes fertőzni, ha ezeket a glikánokat blokkoljuk, vagy rendelkezésre állnak olyan csalimolekulák, melyekhez kapcsolódhatnak. Ez a helyzet az emberi anyatejben található glikánok nagy többségével. Ez az oka annak,hogy az anyatej glikánjai erőteljes védelmet biztosítanak egy sor emésztőszervi fertőzést okozó vírus és baktérium ellen.”

A cikk folytatása a babaszoba.hu oldalon olvasható.