Az anyatej az ízek egész sorát nyújtja a babának

Ha eddig úgy hitte, hogy az anyatejnek unalmas íze van, itt az ideje, hogy újragondolja ezt a dolgot. Az anyatej a legkülönbözőbb ízek egész tárházát biztosítja a kisbaba számára, és ez megalapozhatja a gyermek készségét arra, hogy a későbbiekben új ételeket kóstoljon meg.

Korábbi tanulmányok felvetették, hogy az, amit az anya eszik, hatással van arra, hogy a gyermek mely ízeket fogja szeretni. Például azok a csecsemők, akiknek édesanyja sárgarépalevet ivott a várandósság és a szoptatás idején, előnyben részesítik a sárgarépával ízesített gabonapelyhet.

Hogy fogalmat alkothasson arról, hogy az anya étrendjében szereplő ízek hogyan mennek át a tejbe, Helene Hausner kollégáival 18 szoptató anyát vizsgált meg a dániai Koppenhága Egyetemén. Az anyák köménymag, mentol, banán és édesgyökér aromát tartalmazó kapszulát kaptak, a kutatók pedig megvizsgálták a kapszulák bevétele előtt ill. a bevétel után rendszeres időközökben lefejt anyatej mintáikat.

Úgy találták, hogy a különböző ízanyagok különböző időtartam alatt jutnak be a tejbe. Míg a kömény és az édesgyökér aroma koncentrációja az elfogyasztás után 2 órával volt a legmagasabb, a banáníz csak az első órában volt kimutatható a tejből. A mentol viszonylag stabil szinten volt a második és nyolcadik óra között.

Mind a négy íz teljesen eltűnt az anyatejből a kapszula bevétele után 8 órával. Ugyanakkor jelentős különbség volt az aromák tejben való megjelenésében az anyák között.

„Világos, hogy az anyatej olyan anyag, aminek az íze számottevően változik időről időre ill. anyáról anyára” – mondja Gary Beauchamp a philadelphiai Monell Kémiai Érzékek Központ munkatársa, aki szintén tanulmányozta, hogyan jelennek meg az ízek az anyatejben.

Hausner korábbi eredményei azt is felvetik, hogy a szoptatott csecsemők könnyebben elfogadják az új ízeket, mint tápszerrel táplált társaik. „Ez nem úgy megy, hogy amikor az édesanya almáspitét eszik, akkor a baba arra gondol, „mmmm, almáspite”, de elfogadóbbá teheti őt más ételek íze iránt”– mondja. „A szoptatás előkészíti a kisbabákat az ízek változására és azokra az új tapasztalatokra, amik a szilárd táplálékok bevezetésekor várnak rájuk.”

Ennek ellenére a mesterségesen táplált kisbabák anyukáinak sem kell kétségbeesniük. „Ha nem szoptat, jó ötlet időnként cserélni a tápszermárkát”– javasolja Hausner, aki úgy találta, hogy a különböző gyárak tápszereinek íze is különbözhet egymástól.

Forrás