Az anyatej gátolja a HIV vírust?

Valóban a mell lenne a legjobb HIV inhibítor? Az anyatej egyik eddig ismeretlen összetevője elpusztítja a HIV partikulumokat és a vírussal fertőzött sejteket, valamint gátolja a HIV átvitelét az egér és az emberi immunrendszerben egyaránt.

A gyermekkorban bekövetkező HIV fertőzés összefügésbe hozható a a betegség gyorsabb lefolyásával és a magasabb halálozási aránnyal. Az antiretrovirális terápia hiányában a HIV fertőzött gyermekeknek csak 65%-a éli meg az első és kevesebb mint a fele fogja ünnepelni a 2. születésnapját. A legtöbb HIV pozitív gyermek méhen belül, vagy szoptatás alatt fertőződik meg. A fejlett országokban az anya-gyermek HIV átvitel előfordulásának aránya rendkívül alacsony, mivel a nők antiretrovirális terápiában részesülnek a terhesség alatt, és tartózkodnak a szoptatástól. Továbbá a gyermek is a születése után pár hétig részesül antiretrovirális megelőző terápiában.

Ha a csecsemők HIV pozitív anyától születnek és a szülés közbeni transzmissziót sikerült is elkerülni, körülbelül 15%-uk mégis megfertőződik a korai gyermekkor során.

Mivel a vírus bekerülhet az anyatejbe, a szoptatás volt az egyik lehetséges felelős.

A cikk folytatása az mRNS.hu oldalon olvasható.