Az anyatej hasmenés elleni hatóanyagot tartalmaz

A kutatók megtalálták azt az alkotórészt, ami leküzdi a betegséget

2004.szeptember 8.

A Cincinnati Egészségügyi Központ Gyermekkórházának kutatói azonosították az emberi tejnek azt az alkotórészét, amelyik hatékony védelmet nyújt a csecsemőknek a súlyos hasmenés ellen.

Amint arról az eheti Journal of Pediatrics beszámolt, ez a felfedezés a gyermekek és felnőttek fertőző hasmenése elleni küzdelemben használható, új gyógyszerek kifejlesztéséhez vezethet, ami világszerte milliók halálát előzheti meg.

Az orvosok régóta ismerik az anyatejben jelen lévő ellenanyagokat, amelyek egyfajta természetes immunitással vértezik fel a babákat a fül fertőzések, a bakteriális meningitis és más betegségek, köztük a fertőzéses eredetű hasmenés ellen.

Úgy tűnik azonban, hogy egy korábban ismeretlen mechanizmus, ami ezért az immunitásért nagyrészt felelős, szintén működik.

A kutatók úgy találták, hogy összetett cukormolekulák – ún. oligoszaharidok – csapdaként működnek, aminek következtében a hasmenést okozó vírusok hozzájuk kötődnek a csecsemő bélfala helyett.

“Ez a felfedezés újabb okot ad arra, hogy a szoptatás fontosságát hangsúlyozzuk” – mondja Ardythe Morrow, a Gyermekkórház kutatója, a tanulmány vezető szerzője. “Ezek a cukrok nem találhatóak meg a kereskedelemben kapható csecsemőtápszerekben vagy a tehéntejben.”

Bár még legalább öt évbe telik, mire a tudósok le tudják másolni ezeket a cukrokat, és új gyógyszereket tudnak kifejleszteni, Morrow fontos első lépésként értékelte a felfedezést.

A Gyermekkórház a tanulmányban résztvevő két partnerrel, a Massachusetts-i Egyetemmel és Mexikóvárosi Orvosi-és Táplálkozástudományi Nemzeti Intézettel együtt létrehozott egy társaságot effajta gyógyszerek kifejlesztésére és tesztelésére.

Súlyos, orvosi vagy kórházi kezelést igénylő akut hasmenést egy sor vírus és baktérium okozhat, amelyek emberről emberre terjednek.

A betegség – különösen gyermekekre – végzetes lehet. A fertőző hasmenés évente 2,5 millió 5 év alatti gyermek halálát okozza, elsősorban a fejlődő országokban – állítja Morrow.

Az Egyesült Államokban a közösségbe járó gyermekek évente két-három hasmenéses epizódot élnek át – mondja Morrow.

Az anyatejes tanulmányt az Egyesült Államok Gyermekegészségügyi és Humán Fejlődéstani Nemzeti Intézete kezdeményezte. A vizsgálathoz 93 anya-csecsemő pár szolgáltatta az adatokat Mexikóvárosban, ahol a fenti intézet laboratóriuma van.

Az anyatejben lévő oligoszaharidok mennyisége változó, elsősorban genetikai okokból. De a tanulmány kimutatta, hogy az a 77 csecsemő, aki nagy mennyiségben kapta ezeket a molekulákat, kevesebbszer betegedett meg hasmenésben.

A Cincinnati La Leche Liga örömmel üdvözölte a tanulmány hírét.

“Az édesanyák mindig a szoptatás előnyeiről kérdeznek bennünket, és most van egy újabb dolog, amire rámutathatunk” – mondja a lovelandi Angie Theil, két kislány édesanyja.
(Cincinnati Enquirer)

Az eredeti hír itt olvasható.

A tudományos cikk kivonata itt található.

A felfedezésről részletesen itt olvashat.