Az anyatej titkai

Minél több ismerettel bírunk az anyatejről, annál világosabb, hogy mennyi mindent nem tudunk még róla.

A méhből kibújva mindannyian az anyamell felé indulunk. Úgy érkezünk ebbe a világba, hogy tisztában vagyunk emlős mivoltunkkal, anyatej iránti igényünkkel.

Mindazonáltal még felnőttként sem tudjuk teljesen pontosan, mit tartalmaz ez az tej, vagy – bármilyen furcsán is hangzik – mi értelme is van. Az anyatejre évtizedekig szigorúan táplálékként gondoltak az emberek, ami érthető is – elvégre az anyatejjel táplálják az édesanyák a csecsemőiket. De kiderült, hogy a tápanyagok biztosítása csak egyike az anyatej képességeinek. Az is lehet, hogy ez nem is a legfontosabb képessége.

“Az anyák teje élelem; az anyák teje gyógyszer; az anyák teje jelzés.” – mondja Katie Hinde, evolúciós humánbiológiával foglalkozó harvardi adjunktus. (Ő írja a “Mammals Suck … Milk!” című, fantasztikus blogot, amely szerintem a virtuális tér egyetlen olyan pontja, ahol egy Mammal Madness néven futó emlős-bajnokság eredményeire lehet évente tippelni.) “Amikor valaki azt hallja, hogy a tejet kutatom, automatikusan azt reagálja, hogy hiszen azt már ismerjük, vagy hogy nem is olyan fontos téma. Erre én: ‘Nem, nem ismerjük eléggé, ráadásul hiperfontos’.”

Mindenekelőtt azonban hadd éljek itt egy figyelmeztetéssel – hiszen úgy tűnik, a laktációs témájú eszmecseréknél ez mindig szükséges, főleg ha olyan személy foglal állást, aki soha nem fogja megtapasztalni a tejelválasztást. (Ez rám elég nagy valószínűséggel igaz.) Új, “Baby Meets World” című könyvemben arról írok, hogy – a mítoszok ellenére – a szoptatás hiánya sosem volt a csecsemő számára halálos ítélet. A félig-meddig már tisztességes összetételű tápszerek megjelenése előtti évszázadokban a csecsemők rémséges anyatejhelyettesítőket kaptak (mondjuk kenyér-sör pépet) – és bár sokkal többen haltak meg közülük, mint szoptatott társaik közül, mégis sokan életben maradtak. A tej mai kutatásának tanulsága tehát nem az, hogy a tápszer a modern kor egyik ördögi terméke. (Se nem modern, se nem ördögi.) Sokkal inkább az a tanulság, hogy a tej nagyon összetett anyag – „evolúciós” szempontból pedig lenyűgöző.

Folytatás a La Leche LIga honlapján