Az anyatej újabb előnyös hatását fedezték fel

Az anyatejes táplálásnak már korábban is sok jótékony rövid- és hosszú távú hatását mutatták ki. Most spanyol kutatók a kamaszkori lábizmok erőssége és az anyatejjel való táplálás hossza között találtak kapcsolatot.

Az anyatej előnyét számos kutatás igazolta már, az izmokra gyakorolt hatását azonban eddig még egy felmérés sem vizsgálta.

Enrique García Artero és kutatócsoportja a spanyol Granada Egyetemről ara volt kíváncsi, hogy van-e összefüggés a csecsemőkori táplálás és a kamaszok fizikai erőnléte között. A vizsgálatba 2567, 12,5 és 17,5 év közötti kamasz szüleit kérdezték meg arról, hogy a gyermeket élete első hónapjaiban hogyan táplálták, és ha anyatejet kapott, feljegyezték azt is, hogy milyen hosszú ideig. Ezt követően felmérték a kamaszok fizikai erőnlétét, többek között lábizmaik erősségét.

A Journal of Nutrition című szaklapban közölt vizsgálat szerint az anyatejjel táplált gyerekek jobban teljesítettek távolugrási gyakorlatokban, és a kapcsolat még akkor is megmaradt, amikor kiszűrték a testtömegnek, a zsírtömegnek, a magasságnak, illetve a teljes izomtömegnek az ugrási teljesítményt befolyásoló hatását. Minél tovább tápláltak valakit anyatejjel – akár önmagában, akár más ételekkel kombinálva -, annál erősebbek voltak lábizmai.

Az Egyesült Nemzetek Gyermekalapja (UNICEF) becslése szerint ha minden újszülöttet élete első hat hónapjában kizárólag anyatejjel táplálnának, körülbelül 1,5 millió életet lehetne évente megmenteni. Az anyatej védelmet jelent a különféle allergiák kialakulása ellen, továbbá csökkenti a bőrbetegségek, az elhízás és a cukorbetegség kockázatát, és elősegíti az egészséges növekedést és szellemi fejlődést.

A szoptatás továbbá előnyös az anyára nézve is: mérsékli a szülés utáni vérzést, illetve csökkenti a vérszegénység, valamint az emlő- és petefészekrák kockázatát. Végül, ami talán a legfontosabb jótékony hatása: erősíti az anya és a gyermek közötti érzelmi kapcsolatot.

Forrás: origo.hu