Az ausztrál anyák melle 2,2 milliárd dollárt ér

2005. március 17.

Anyák, legyetek büszkék – a melletek 2,2 milliárd dollárt ér évente Ausztráliának!

Egy új, szoptatással kapcsolatos új-dél-wales-i egészségügyi tanulmány állítása szerint az anyák élelmiszerelőállítók ugyanúgy, mint a farmerek, és a mellszívóknak ugyanúgy forgalmi adó menteseknek kellene lenniük, mint a tehenek fejéséhez szükséges eszközöknek.

A tanulmány, amely az egész államra kiterjedő új szoptatási irányvonal alapját fogja képezni, felsorolja a szoptatás egészségügyi, környezeti és gazdasági előnyeit. Azt ajánlja, hogy az édesanyák kizárólag anyatejjel táplálják a csecsemőiket hat hónapig, és támogatja a részleges szoptatást 12 hónapos korig – 1 évvel kevesebb ideig, mint ahogyan az a WHO ajánlásában szerepel.

„A gazdasági szempontok figyelembe vétele segít alátámasztani a szoptatás bátorítása és támogatása mellett szóló érveket” – mondja Liz Develin, az új-dél-wales-i egészségügyi kormányzat táplálkozással és fizikai aktivitással foglalkozó osztályának vezetője. „A csecsemők tápszeres táplálása hihetetlenül drága. És akkor ott van még azoknak az egészségügyi szolgáltatásoknak a költsége, amik a szoptatással megelőzhetők.”

A szoptatás hatékonynak bizonyult a betegségek elleni védelemben a középfülgyulladástól kezdve a diabetesig és az elhízásig – mondja Liz Develin. Az anyák oldalán pedig a szoptatás csökkenti bizonyos rákbetegségek kockázatát és hosszútávon a combnyaktörés rizikóját is.

A szoptatási tanulmány Dr. Julie Smith – az Ausztrál Nemzeti Egyetem munkatársa – gazdasági elemzésére támaszkodik, aki kiszámolta, hogy az ausztráliai anyák körülbelül 34 millió liter anyatejet termelnek évente. A tej pénzben kifejezett értékét azután az európai anyatejgyűjtők adatai alapján határozta meg.

A szoptatás „alaptőke értékét” – a teljes jelenlegi és jövőbeni értéket – Dr. Smith 37 milliárd dollárra becsüli. Ha az ausztrál anyák a WHO standardnak megfelelően szoptatnának, ez az érték a 100 milliárd dollárt is elérhetné – állítja Dr. Smith.

„A gazdaságosság a források hatékony felhasználását jelenti” – mondja. – „Jelen pillanatban a forrásainkat tápszerek gyártására és gyermekorvosok foglalkoztatására pazaroljuk, akik a nem-szoptatás miatt megbetegedett gyerekeket kezelik.”

Dr Smith szerint a gazdasági értékelés jó alkalom volt annak megmutatására, hogy az anyák munkája igenis számít. „Mindannyian tudatában vagyunk annak, hogy a szoptatás nemcsak a tejről szól, több annál: a szeretet átadása. Csakhogy néhány ember nem beszél ezen a nyelven.”

Az eredeti cikk itt olvasható.