Az Egészségügyi Világszervezet állásfoglalása a British Medical Journal-ban nemrég megjelent cikk kapcsán

Az Egészségügyi Világszervezet a csecsemők optimális növekedésének, fejlődésének és egészségének elérésére az egész világon azt javasolja az édesanyáknak, hogy az élet első 6 hónapjában kizárólag szoptassák csecsemőiket, majd pedig – magas tápértékű kiegészítő táplálékok bevezetése mellet – folytassák gyermekük szoptatását 2 éves korig vagy tovább.

Az Egészségügyi Világszervezet nagy figyelemmel kíséri az ezen a területen napvilágot látott új kutatási eredményeket és saját eljárása van az ajánlások rendszeres felülvizsgálatára. A rendszeres felülvizsgálatok, amelyek magukban foglalják a tanulmányok minőségi vizsgálatát is, biztosítják, hogy az ajánlások az elérhető legjobb információkra támaszkodjanak, és mindenfajta érdekellentéttől mentesek legyenek.

A napokban megjelent BMJ tanulmány nem egy módszeres felülvizsgálat eredménye. A legfrissebb módszeres vizsgálat ebben a témában 2009-ben volt publikálva és megtalálható a Cohrane Library-ben („A kizárólagos szoptatás optimális hossza (Review)” címmel, Kramer MS, Kakuma R. The Cohrane Library 2009, 4. lapszám). Ez a vizsgálat fejlett és fejlődő országokban készült tanulmányokat is magában foglal, és eredményei alátámasztják a jelenlegi Egészségügyi Világszervezet ajánlást. 2 kontrollos vizsgálat és 18 másik tanulmány igazolja, hogy a 6 hónapig tartó kizárólagos szoptatás (ami azt jelenti, hogy a csecsemő kizárólag anyatejet fogyaszt, és semmilyen más táplálékot vagy folyadékot nem kap) számos előnnyel bír a 3-4 hónapig tartó kizárólagos szoptatással szemben. Ezek között az előnyök között szerepel a gyomor- bélrendszeri fertőzések alacsonyabb kockázata, valamint az, hogy az anya gyorsabban nyeri vissza a súlyát és a menstruációja is később tér vissza. Más fertőzésekkel ill. az allergiával kapcsolatban nem mutattak ki kockázatcsökkenést. Nem igazolódott, hogy a 6 hónapos korig tartó kizárólagos szoptatásnak kedvezőtlen hatása lenne a gyarapodásra. A fejlődő országokban – ahol az újszülöttkori vasraktárak az optimálisnál kisebbek – alacsonyabb vaskoncentrációt találtak a csecsemők vérében.

Fordította: Kalmár Alexandra