Az Egészségügyi Világszervezet felülvizsgálja ajánlását a HIV pozitív anyák kezelésével kapcsolatban

CAPE TOWN (Reuters) – Új kutatási eredmények szerint az anyáról a csecsemőjére terjedő HIV fertőzés kockázata jelentősen csökkenthető, ha az anyát hosszantartó vírusellenes kezelésben részesítik a várandósság és a szoptatás alatt. Ezért az Egészségügyi Világszervezet felülvizsgálja 2006-os ajánlását az antiretrovirális szerek várandós nőknél történő alkalmazásáról. Az új irányelvek előreláthatólag 2009 végén látnak napvilágot.

Az új tanulmány eredményeit július 22-én mutatták be a Nemzetközi AIDS Társaság konferenciáján Cape Town-ban. A tanulmány legfontosabb megállapításai szerint a hosszabb ideig alkalmazott erősebb gyógyszerkoktél jelentősen – mintegy 42%-kal – csökkentette az anyáról csecsemőre történő fertőzés kockázatát anélkül, hogy rövidtávon károsodást okozott volna akár az anyáknál, akár a csecsemőknél.

A gyógyszerkombinációt az utolsó trimeszterben kezdték el adagolni, és a szülés utáni hatodik hónapig folytatták, így az anyáról csecsemőre történő HIV átvitel aránya mindössze 1% volt.

A résztvevőket folyamatosan nyomon követik, hogy megtudják, nincs-e a kezelésnek bármilyen hosszútávú káros mellékhatása. Az eredményeket a tervek szerint egy éven belül közzéteszik.

Az új irányelvek kidolgozásakor a szakembereknek mérlegelniük kell vajon minek van több haszna és kevesebb kockázata: ha az anyát vagy ha a csecsemőt kezelik vírusellenes szerekkel, hogy a vírusátvitelt megelőzzék.

Forrás

A kutatási eredmény kivonata

Az előadás videofelvétele