Az első babaételek
Eltűnt ízek nyomában
Aki azt gondolja, hogy az első zöldségpürék és gabonakásák csak unalmasak és ízetlenek lehetnek, nagyon téved! Ha a baba elmúlt hat hónapos, készíthetünk neki némi kóstolgatnivalót. Érdekes lesz számára az újfajta állag, illat, de akkor se lepődjünk meg, ha még egy-két hónapig nem fogyaszt belőle nagyobb mennyiséget.
Az első babaételek elkészítése remek alkalom arra, hogy az egész család (újból) ráébredjen, milyen csodálatos íze van a burgonyának, a céklának, a sütőtöknek, a sárgarépának önmagában, mindenféle fűszerezés, ízfokozó, sózás nélkül. És milyen változatosan ötvözhető egymással az a néhány alapanyag! Ki gondolná például, hogy a sütőtök és a cékla együtteséből finom bébiital, a cékla és a szelídgesztenye kettőséből pedig fantasztikus püré készthető? Vagy nevezzük inkább főzeléknek? Nos, ez az elnevezés nem egészen állja meg a helyét, hiszen főzésről általában nincs szó. A recept-összeállításunkban látható ételek mindegyike nyersanyagkímélő eljárással készült. Vagyis nem sós vízben főztük a felaprított zöldségdarabokat, hanem sütőben, héjában sütöttük, pároltuk, egyedül a céklának volt szüksége csaknem kétórás főzésre – persze szintén héjastól, hogy értékes tápanyagai, vitaminjai ne vesszenek kárba.
A teljes cikk a kismama.hu oldalon olvasható.