Az epidurális érzéstelenítés hatással van a szoptatás sikerességére

Women’s Health News – 2006. december 12.

Ausztrál kutatók szerint a szülési fájdalom enyhítésére alkalmazott epidurális, más néven gerincközeli érzéstelenítés befolyásolhatja a szoptatás sikerességét.

A kutatók elmondták, hogy az epidurális érzéstelenítés mind a rövid, mind a hosszú távon jelentkező szoptatási problémákkal kapcsolatban áll. Azt találták, hogy az ilyen módon érzéstelenítésben részesülő nőknek inkább vannak problémáik az első héten és fejezik be a hatodik hónap előtt a szoptatást, mint azok a nők, akik nem részesültek érzéstelenítésben.

A Sydney-i Egyetem (University of Sydney) kutatócsoportja 1300 nőt vizsgált meg, akik 1997-ben szültek. A kutatók állítják, hogy az epidurális érzéstelenítés során alkalmazott gyógyszerek mindenképpen hatással vannak a babára. Egy másik megállapítás szerint a fájdalomcsillapító injekcióban nem részesülő nők valószínűbb, hogy tovább szoptatnak.

Siranda Torvaldsen a Sydney-i Egyetemről és kollégái Ausztrália más intézményeiből 1280 az Ausztrál Főváros Körzetében 1997. márciusa és októbere között szült nőt vontak be a tanulmányba. A nők közül 416 részesült a szülés során epidurális érzéstelenítésben, közülük 172 nőnél császármetszést végeztek. A kutatók azt találták, hogy ugyan a nők 93%-a szoptatta a babáját az első héten, azonban az epidurális érzéstelenítésben részesülők csoportjában szignifikánsan magasabb volt azoknak az aránya, akik az első napokban szoptatási nehézségekkel küzdöttek és azoknak is, akiknek a babája szülés után pótlást kapott. Az epidurális érzéstelenítésben részesülő nőknél kétszer gyakoribb volt a szoptatás teljes befejezése a hatodik hónap előtt, mint azoknál, akik érzéstelenítést nem kaptak. Az érzéstelenítés nélkül szülő nők 72%-a szoptatott még a 24. héten, míg azoknak csak az 53%-a , akik pethidint vagy az epidurális érzéstelenítés során használt bupivacaint és fentanylt (opiát) kaptak.
Az epidurális érzéstelenítés során a gerincvelői köteg körüli résbe adják be az injekciót, ezzel csillapítva a szülési fájdalmakat.

A kutatók elmondták, hogy vizsgálataik alátámasztják azokat a korábbi kutatásokat, amelyek kapcsolatba hozták az epidurális érzéstelenítés során alkalmazott fentanylt a csecsemők aluszékonyságával és a szoptatási problémák kialakulásával. Hozzátették még, hogy bármi legyen is az ok, megfelelő támogatást és segítséget kell nyújtani a szoptatáshoz mind a szülés után közvetlenül, mind pedig az első hónapokban azoknak a nőknek, akiknél magasabb a kockázata a szoptatás korai befejezésének.
Más szakértők is egyetértenek a fentanyl babára kifejtett hatásával, azonban szerintük a kapcsolatban egyéb tényezők szerepével is számolni kell. Sok epidurális érzéstelenítésben részesülő nőnél császármetszést végeztek, amely önmagában szoptatási nehézségeket okozhat a műtétet követően.

Sue Jordan, a Swansea Egyetem (Swansea University) alkalmazott gyógyászati részlegének vezető előadója az International Breastfeeding Journal (Nemzetközi Szoptatási Folyóirat) című lap kommentárjában az opioidok és epidurális érzéstelenítő szerek szoptatásra kifejtett hatását “kedvezőtlen gyógyszerhatás”-nak nevezte. Felhívta a figyelmet arra, hogy “rendkívüli segítséget kell nyújtani a legelesettebb nőknek, hogy csecsemőik ne kerüljenek hátrányba a rejtett, de hosszútávra kiható kedvezőtlen gyógyszerhatás miatt”.

Fordította: dr. Kovács Bettina

Forrás

A tudományos cikk