Az újszülött első órája

Svéd kutatók 28 újszülött életének első óráiról készült videofelvételek segítségével elemezték az újszülöttek viselkedését. A kutatók megfigyelték, hogy amikor az újszülötteket megszületésük után azonnal bőr-bőr kontaktusba helyezik az édesanyjukkal, jellegzetes viselkedésmintát mutatnak. Az egyes újszülöttek esetében kimutatható kisebb-nagyobb eltérések ellenére világosan elkülöníthető 9 fázis, amelyeken a háborítatlan bőrkontaktus során a frissen született kisbabák végigmennek. Ezt a viselkedést egy, az újszülött agytörzsébe írt „program” szabályozza. Ha a születése után az újszülött a helyére – azaz édesanyja testére – kerül, és nem zavarják, akkor ennek a programnak lehetősége van, hogy betöltse funkcióját: biztosítsa a lehető legjobb életkezdetet.

Megszületésekor a kisbaba felsír (sírási fázis), de édesanyja testére helyezve hamar megnyugszik. Rövid pihenő (relaxációs fázis) után felélénkül (ébredési fázis), kinyitja a szemét, mozgatni kezdi a kezeit és a fejét.

Körülbelül a 8. perctől kezdődően az újszülött még aktívabbá válik (aktivizálódási fázis), egyszerre akár 5 percig is nyitva tartja a szemét; gyakran néz édesanyja arcára és mellére, elkezd aktívan keresni, miközben a kezét a szájához viszi és halk, kis „éhség-hangokat” hallat.

Az aktív időszakok között az újszülött rövidebb-hosszabb időre megpihen, akár el is alszik. Ezek a pihenési fázisok.

Nagyjából a 35. perctől kezdődően indul a kúszási fázis, amikor az újszülött élénk végtag mozgásokkal közeledik a mell felé – a navigációban elsősorban a szaglására támaszkodva.

Ezt követi az ismerkedés szakasza. A kisbaba nyalogatni kezdi a bimbót és a bimbóudvart. Eközben kezével az egész emlőt gyömöszöli, masszírozza. Az ennek hatására felszabaduló oxytocin méhösszehúzódásokat okoz, és segíti a tejfolyást. Ez a fázis átlagosan 40 perc után indul, és nagyjából 20 percig tart.

A nyolcadik a szopási fázis, amikor az újszülött önállóan rátapad az emlőbimbóra, és szopni kezd. A megfigyelések szerint a legtöbb esetben legalább 50 perc eltelik, míg az újszülött eljut a hatékony szopásig.

A szopási fázist követően az újszülött (és gyakran az anyai is) elégedett, mély álomba szenderül. Ez az alvási fázis átlagosan 1,5-2 órával a szülést követően érkezik el.

Fontos megjegyezni, hogy ez a viselkedésminta csak abban az esetben figyelhető meg, ha a bőrkontaktust nem szakítják meg. Ezért javasolja az Egészségügyi Világszervezet, hogy a szülőszobán megvalósított bőrkontaktus zavartalan legyen legalább egy órán át a szülést követően, de még jobb, ha addig tart, amíg az újszülött befejezi az első szopást.

Források:

Widström, A-M et al.: Newborn behaviour to locate the breast when skin-to-skin: a possible method for enabling early self-regulation.Acta Paediatrica, 100(1), (2010). p.79-85.

Phillips R: The Sacred Hour: Uninterrupted Skin-to-Skin Contact Immediately after Bi rth. Newborn & Infant Nursing Reviews, 13, (2013), p.67-72.

A timeline of a baby’s first hour