AZ UNICEF javaslata Ukrajnának a H1N1 járvány idején: tegyenek meg minden tőlük telhetőt gyermekeik szoptatásáért

Az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) állásfoglalásában arra bátorítja az ukránokat, hogy igyekezzenek minél több gyermek számára biztosítani a szoptatás nyújtotta védelmet a H1N1 vírus okozta járvány idején.

Az egyéves kor alatti gyermekek a legmagasabb kockázati csoportba tartoznak az influenza szempontjából, a nem szoptatott csecsemők pedig még nagyobb veszélynek vannak kitéve. A szoptatás viszont csökkenti a járvány terjedését a csecsemők körében.

Az UNICEF ajánlása szerint a szoptatás folytatása javasolt akkor is, ha feltételezhető, hogy az anya megfertőződött a vírussal, mivel a csecsemő már akkor elkaphatja a fertőzést, amikor az anyán még nem jelentek meg a tünetek. A szoptatás folytatása abban az esetben is javasolt, ha az édesanyának vírusellenes gyógyszerekre van szüksége, valamint akkor is, ha a csecsemő betegszik meg.

A csecsemők fertőződésének megelőzésére a szoptatáson túl ajánlott a gyakori kézmosás, köhögéskor, tüsszentéskor zsebkendő használata, a fertőzött emberekkel való érintkezés elkerülése, valamint, hogy ne vigyék a csecsemőt tömegbe, és hogy kevesebb olyan játékot adjanak a babának, amit a szájába vehet.