Befejeződött a felmérés a tápszermarketing magyarországi helyzetéről

Üvegbe zárva címlap

Budapest, 2005. augusztus 31. – A Szoptatásért Magyar Egyesület „Az anyatej-helyettesítő készítmények reklámozása Magyarországon (2005)” címmel sajtótájékoztatót tartott, amelynek keretében ismertette a Phare ACCESS program támogatásával készített felmérését.


Az elvégzett felméréssel az Egyesületnek az a célja, hogy felhívja a figyelmet a Nemzetközi Kódex ajánlásainak megsértésére, a marketing káros hatásaira. A Kódex betartásával kapcsolatos, 2005 első felében elvégzett kutatás során szerzett tapasztalatok szerint jóval szigorúbb korlátozásokra lenne szükség.

Az Egyesület szeretné elérni:

  • A WHO-Kódex törvénybe iktatását Magyarországon.
  • Bébiételeket, italokat, tejpépeket ne ajánlhasson a gyártó vagy a forgalmazó hat hónaposnál fiatalabb csecsemőnek.
  • Valamennyi tápszerféleség, cumi és cumisüveg reklámozásának teljes tilalmát a fogyasztók körében.
    Az ajándékok, ingyenes áruminták osztogatásának, az árukapcsolásos árusításnak, kedvezményeknek és egyéb marketingfogásoknak a megtiltását
  • Az egészségügyi dolgozók kizárólag tudományos és tárgyilagos tájékoztatót kaphatnak a tápszerekről. Ennek minimális kritériumait szakemberekből álló csoport, például a Szoptatást Támogató Nemzeti Bizottság vagy olyan szakmai csoport szabja meg és ellenőrizze, amely semmilyen tápszergyártóval és -forgalmazóval nem áll kapcsolatban.
  • Csecsemőtáplálásról szóló, ráadásul pontszerző szakmai továbbképzést ne szervezhessen és ne is támogathasson tápszergyártó cég.
  • A családok és édesanyák pontos, tárgyilagos tájékoztatást kapjanak a szoptatásról, a felmerülő problémák szoptatásbarát megoldásáról, a tápszeradás kockázatairól és hátrányairól, beleértve az anyagi hátrányokat is.
  • Minden olyan egészségügyi dolgozó, aki az anya-csecsemő, anya-kisgyermek párossal foglalkozik munkája során, vegyen rész ötévenként legalább egyszer egy szoptatással kapcsolatos független (nem tápszergyártó vagy -forgalmazó által szervezett) továbbképzésen, és a szoptatás a közép- és felsőfokú egészségügyi képzésben is kellő mélységben kapjon szerepet.

A felmérés eredményeit az Egyesület „Üvegbe zárva” című kiadványában tette közzé.

A Kódex bevezetésének történeti háttere

A WHO kódex rövid összefoglalása

A felmérés eredményeinek rövid összefoglalása