Biztonságos együttalvás

A sajtóban mostanában egyre többet hallani, hogy nem biztonságos a csecsemővel egy ágyban aludni, mivel ez a baba véletlenszerű fulladásához vezethet. Az Amerikai Fogyasztói Termékek Bizottsága (CPSC) 1999-ben tette közzé egyik népszerű kutatásának eredményét, amely szerint az 1990 és 1997 közötti 8 éves időszakban 515 csecsemő halt meg véletlenszerűen a szülői ágyban. Ez 65 olyan halálesetet jelent évente, amit nem a hirtelen bölcsőhalál kategóriájába soroltak, amikor is a halál oka ismeretlen. Néhány konkrét esetet a helyszín ismeretében és a boncolás segítségével vizsgáltak ki. Ezek között volt olyan, amikor a csecsemő fulladását akaratlanul a szülő okozta, volt, hogy a baba a szivacs és az ágy fejtámlája illetve egyéb bútordarab közé szorult be, és az is előfordult, hogy a puha vízágyon való alvás vezetett fulladáshoz.

Ebből a tanulmányból a kutatók azt a következtetést vonták le, hogy csecsemőnek sosem lenne szabad felnőttel egy ágyban aludnia, mivel ez ránézve veszélyes. Ez egészen addig észszerű következtetésnek tűnik, amíg nem egészében vizsgáljuk meg a hirtelen bölcsőhalál jelenségét. A tanulmány által felölelt 8 éves időszakban összesen 34000 hirtelen bölcsőhalál következett be (évente átlagosan 4500). Ha évente 65 véletlen, nem hirtelen bölcsőhalálnak minősülő ágyban bekövetkezett haláleset történt, és a valódi bölcsőhalálok száma évi 4500-ra tehető, akkor a felnőtt ágyban véletlenül bekövetkező csecsemőhalál mindössze 1,5%-a az összes hirtelen bölcsőhalál esetnek.

Hiányzik két kritikus adat, amelyek segítségével meg tudnánk határozni a hirtelen bölcsőhalálnak, illetve bármilyen felnőtt ágyban bekövetkező halálnak a kockázatát szemben a gyerekágyban való alvás alatt bekövetkező halál kockázatával.

Folytatás a La Leche Liga honlapján.