Csökkenti-e a szoptatás a hirtelen csecsemőhalál előfordulását?

A szoptatás felére csökkenti a hirtelen csecsemőhalál (bölcsőhalál) kockázatát – állapította meg egy új kutatás, ami a Pediatrics c. folyóirat márciusi számában jelent meg.

A kutatók 333 bölcsőhalálban elhunyt és 998 hasonló korú kontroll csecsemő adatait dolgozták fel.

Az eredmények szerint 2 hetes korban az elhunytak kevesebb mint 50%-át szoptatta az édesanyja, miközben a kontroll csoportban 83% volt a szoptatottak aránya. A bölcsőhalál áldozatai közül kevesebb, mint 40% volt kizárólagosan szoptatott 1 hónapos korban, míg a kontroll csoportban ez az arány 72%. A tragédiát megelőző hónapban az elhunyt csecsemők 77%-a egyáltalán nem szopott, míg a kontroll csoportban a nem szoptatottak aránya csak 38% volt. A részleges szoptatásnak is van védő hatása, de legjobban a kizárólagos szoptatás véd.

Minden mértékadó egészségügyi grémium, köztük az Egészségügyi Világszervezet szorgalmazza a szoptatást, mivel annak számos pozitív hatása van a csecsemő és az anya egészségére nézve. Közismert, hogy a szoptatott csecsemők körében ritkábban fordul elő a középfülgyulladás, a gyomor-bélrendszeri és alsó légúti fertőzések, mint a mesterségesen tápláltak között. Az azonban, hogy a szoptatás a hirtelen csecsemőhalál előfordulási esélyét is csökkenti, mindeddig kevesebb publicitást kapott.

A szoptatás védő hatásának mechanizmusa a kutatók előtt sem ismert, bár több elmélet is létezik. Lehetséges, hogy az anyatej immunológiai komponensei játszanak benne szerepet, de közrejátszhat az is, hogy a szoptatott csecsemők könnyebben ébreszthetők.

Az eddigi kutatások bizonyítékainak fényében némileg meglepő, hogy a bölcsőhalál esélyének csökkentésére irányuló ajánlások nem tartalmazzák a szoptatást mint kockázatcsökkentő tényezőt.
(JJ)

Az eredeti cikk a Pediatrics oldalán található.