Dr. Sears felemeli a hangját az AAP új, együttalvással kapcsolatos állásfoglalása ellen

Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia nemrégiben új állásfoglalást adott ki a hirtelen csecsemőhalál megelőzésével kapcsolatban. Azt állítják, hogy a baba oldalra fektetése kockázatos lehet a bölcsőhalál szempontjából, ezért azt tanácsolják a szülőknek, hogy ne fektessék kisbabájukat az oldalára. A háton alvás a legbiztonságosabb, és mi egyetértünk. Kutatási eredményeket is idéznek, melyek szerint a cumihasználat csökkenti a hirtelen csecsemőhalál kockázatát. Mi nem ajánljuk szoptatott babák esetében a cumihasználatot, de ezt a szülőknek kell eldönteniük, hogy akarnak-e cumit használni vagy sem.

Amivel nagyon nem értünk egyet az, hogy az AAP továbbra is ellenzi a csecsemők és szüleik együttalvását a szülői ágyban. Tapasztalataink és a világszerte elvégzett kutatások áttekintése alapján kijelenthetjük, hogy a szülői ágyban történő együttalvás drámaian csökkenti a bölcsőhalál kockázatát. Miközben az AAP állásfoglalása nem állítja, hogy az együttalvás okozza a bölcsőhalált, azt kijelenti, hogy az az évente kb. 65 csecsemő, aki fulladás következtében leli halálát a szülői ágyban (ami nem hirtelen csecsemőhalál, hanem baleseti halálozás), indokolja az együttalvástól való tartózkodást. Amit az AAP folyamatosan figyelmen kívül hagy, az a tény, hogy gyakorlatilag mind a 2500 csecsemő, aki évente bölcsőhalál áldozata lesz az Egyesült Államokban, a kiságyában hal meg.

Logikus a következtetés, miszerint sokkal kevésbé valószínű, hogy egy baba megfullad a szülei ágyában, mint hogy bölcsőhalál áldozatává válik a kiságyában. Ennélfogva az együttalvás sokkal biztonságosabb. És amennyiben a szülők követik a biztonságos alvásra vonatkozó útmutatásunkat, biztosak lehetnek benne, hogy gyermekük a lehető legbiztonságosabb környezetben alszik.

Az egyesültállamok-szerte elvégzett kutatások feltárták, hogy az amerikai családok mintegy fele együtt alszik a kisbabájával. Erőfeszítéseinket arra kellene összpontosítani, hogy megtanítsuk a szülőket, hogyan tehetik ezt biztonságosan, ahelyett, hogy megpróbálnánk megváltoztatni a nevelési törekvéseiket és rávenni őket, hogy használjanak kiságyat.

Dr. Bob

Az eredeti írás Dr. Sears honlapján olvasható.