Egy biztos befektetés a babákért és az anyákért, a bababarát környezetért

A Szerencsejáték Rt. 30 milliós adománya a Szoptatást Támogató Nemzeti Bizottság célkitűzései, feladatai megvalósításának támogatására

Az Egészségügyi Minisztérium közleménye

Ma már bizonyított tény, hogy az egészséges életkezdés egyik alapvető feltétele az anyatejes táplálás. Mindannyiunk számára kívánatos, hogy az egészségesebb utódok érdekében jelentősen növekedjék az anyatejjel táplált csecsemők aránya, s ezzel párhuzamosan szoruljanak vissza az anyatejet helyettesítő termékek, tápszerek, és ezek reklámozása, népszerűsítése is.

Vajon elegendő segítséget kap valamennyi gyermek és anya ahhoz, hogy a szoptatás által megteremtődjék, és biztonsággal folytatódjék kettőjük szeretetteljes, egészséges kapcsolata? Vajon minden kismama számára egyértelmű-e a minél hosszabb idejű szoptatás haszna, vajon képesek-e megoldani a szoptatással kapcsolatos esetleges nehézségeiket, megfelelő ismeretekkel rendelkeznek-e, s elégséges támogatást kapnak-e ehhez a szűkebb s tágabb környezettől? Vajon hogyan tekint a társadalom a közterületen szoptató kismamára? Vajon mit tehetünk a bababarát környezetért?

Az Egészségünkre elnevezésű, hosszú távú népegészségügyi program részeként – egyetértésben a WHO és az UNICEF céljaival, törekvéseivel – előtérbe került az ún. bababarát program. Ennek fő célkitűzése egyfelől olyan szemléletmód erősítése, elfogadtatása, amely az anyatejjel való táplálást, a csecsemők szoptatását egyértelműen egészségesebbnek, hasznosabbnak tekinti minden más megoldással, pl. a tápszerekkel szemben; s másfelől igyekszik a program megvalósításának feltételeit is megteremteni.

Az e célra alakult Nemzeti Bizottság többek között feladatának tekinti a Bababarát Kórház elnevezésű program további szélesítését, az anya és csecsemőbarát ellátás körülményeinek javítását a szülészeti intézményekben. Fontosnak tartja olyan helyszínek, szobák kialakítását különböző intézményekben, ahol biztosítottak a csecsemők ellátásának (tisztába tevés, szoptatás) kulturált körülményei, továbbá célul tűzte ki szakkiadványok megjelentetését, egészségügyi szakemberek képzését, valamint a vonatkozó hazai jogszabályok összhangba hozását az anyatejet helyettesítő anyagok korlátozásáról szóló nemzetközi kódexszel.

Az új nemzedékek egészségét és harmonikus fejlődését szolgáló törekvések megvalósítása egybeesik a Szerencsejáték Rt. társadalom iránti felelősségtudatával, a Társaság vallott és alkalmazott támogatási elveivel, s az utóbbi években mind markánsabban megnyilvánuló gyakorlatával, ezért ismét jelentős összeggel járul hozzá a magyar egészségügy egyik kiemelt programjának megvalósításához.

A 30 millió forintos támogatásról szóló adománylevelet Székely Gábor a Szerencsejáték Rt. vezérigazgatója 2005. szeptember 15-én az Egészségügyi Minisztériumban adja át Dr. Rácz Jenő miniszternek a Szoptatást Támogató Nemzeti Bizottság tiszteletbeli elnökének.
A nemzeti bizottság és támogatói ez alkalommal is arra biztatnak mindenkit, tegyük kényelmesebbé a társadalmat a kismamák és a kisbabák számára. Legyen elfogadott a házon kívüli szoptatás, épüljenek az intézményekben szoptató szobák, pelenkázóhelyek, gyermekjátszók. A csecsemő és édesanyja ne megtűrt, hanem várt vendég legyen mindenütt.

Budapest, 2005. szeptember 15.

Kiadja:
az Egészségügyi Minisztérium Sajtó és Kommunikációs Főosztálya
valamint
a Szerencsejáték Rt. Kommunikációs Igazgatósága

Forrás