“Egy millió kampány” – egymillió ember emeli fel a hangját a szoptatás támogatásáért

Ne legyen több tápszerbotrány, kapjanak támogatást az anyák a szoptatáshoz!

Az elmúlt hat hónapban tanúi lehettünk a legsokkolóbb tápszerszennyezési botránynak, aminek során hat csecsemő meghalt és további közel 300 ezer megbetegedett. Ezek a jóval hároméves kor alatti gyerekek melaminnal – egy műtrágya és műanyag gyártásához használt anyaggal – szennyezett tápszert fogyasztottak. Ha ezek a gyermekek a saját édesanyjuk tejével lettek volna táplálva, megmenekülhettek volna ettől a szükségetelen katasztrófától.

Egyre csak szaporodnak a tudományos bizonyítékok arról, milyen létfontosságú a csecsemők egészsége szempontjából a szoptatás. Megfelelő támogatás hiányában és a mesterséges táplálást népszerűsítő, növekvő kereskedelmi nyomás hatására azonban az anyák arra kényszerülnek, hogy abbahagyják a szoptatást és tápszerrel táplálják gyermeküket akár már közvetlenül a szülés után, vagy később, amikor munkába állnak. Emaitt egy hasonló katasztrófa lehetősége minden pillanatban fennáll.

A probléma HATALMAS. Percenként megközelítőleg 200 édesanya szüli meg gyermekét valahol a világon, és valamennyiüknek támogatásra van szüksége. Az évente születő kb. 135 millió újszülött közül csak 64 millió kezdi meg a szopást az első órában, 71 millió nem. Nagyjából 48 millió édesanyának sikerül kizárólagosan szoptatni csecsemőjét az első hat hónapban, 87 milliónak nem.

A legtöbb ember úgy gondolja, hogy a szoptatás az anya és a gyermek magányügye, a döntés csak rájuk tartozik. Számos tényező van azonban, ami befolyásolja, hogy az anya képes-e sikeresen szoptatni csecsemőjét: a hagyományok, mítoszok, a családi állapot, a társadami helyzet, a munkahelyi terhelés, az anya önbizalma, a gazdasági szükségek, a munkaügyi törvények, a családon belüli és a munkahelyi erőszak és zaklatás, a támogató szolgáltatások elérhetősége, a tápszergyártók reklámjai és így tovább. Ezek a tényezők anyák milliói számára teszik lehetetlenné, hogy optimálisan szoptassák gyermeküket.

Az, hogy hogyan reagálunk erre a válságra, hatással lesz a gyermekeink életére – a jövőnkre.
Ma egyedül a közvélemény az, ami meg tudja előzni a további tápszerbotrányokat – közös fellépés szükséges ahhoz, hogy az anyák a lehető legjobb táplálékot adhassák gyermekeiknek. MOST kell cselekednünk!

A petíciót, amely a szoptató anyák támogatására szólít fel, 2009 májusában az Egészségügyi Világszervezet Közgyűlésén fogják átadni a világ vezetőinek.

Támogassa aláírásával a kezdeményezést, járuljon hozzá Ön is, hogy az édesanyák megkapják a szükséges támogatást a szoptatáshoz!

Bővebb információ

A petíció