“Együtt könnyebben gyógyulnak” – Kurimay Tamás pszichiáter

Magyarországon a kismamák háromnegyede él meg átmeneti elesettséget, 15 százalékuk depressziós lesz. A Szent János Kórház és az Országos Gyermekegészségügyi Intézet (OGYEI) Kurimay Tamás pszichiáter vezetésével, német minta alapján “anya-gyermek egységet” működtet, ahol csecsemőjével együtt gyógyítják a pszichiátriai kezelésre szoruló kismamát.

MN: Miért támogatandó, hogy a kórházba kerülő édesanya együtt maradjon a csecsemőjével? Említette, akármilyen beteg az anya, feszültséget kelt benne, ha elviszik a babáját. Milyen hatással van a szétválasztás a csecsemőre?

KT: Akármilyen beteg is az anya, feszültséget kelt benne, ha elveszik a babáját, és nehezebben gyógyítható. És persze az anya jelenléte alapvető mintául szolgál, állandóságot biztosít a csecsemő számára – minta híján viselkedési, személyiségfejlődési zavarok alakulhatnak ki a gyermeknél. A korai anya-gyermek kötődést a hólabdaeffektushoz hasonlítanám. Ha nem sikerül a legelső hógolyót meggyúrnunk, nagyon nehezen épül rá a többi érzés, és alig-alig boldogulunk majd az életben.

A riport teljes szövege a Magyar Narancsban olvasható.

Magyar Narancs főoldal