Első ízben kapott állami elismerést szoptatási tanácsadó

2015. szeptember 14-én Martinovichné Debulay Bianca Lukács Móric-díjat vehetett át az Emberi Erőforrások Minisztériumának Tükörtermében. A kitüntetést Bianca a La Leche Liga Magyarország Egyesület elnökeként a szoptatás támogatás területén végzett, kiemelkedő, önkéntes munkájának elismeréseként kapta.

Bianca és az általa 20 évig vezetett egyesület úttörő munkát végzett Magyarországon a szoptatási kultúra helyreállításában. A családok támogatásán túl elsőként szervezett továbbképzéseket egészségügyi dolgozóknak a korszerű szoptatási ismeretek, a témában született új tudományos eredmények átadására. Szerepe volt a hazai Bababarát Kórház Kezdeményezés megalapozásában, és a laktáció területén tevékenykedő szakemberek összefogására létrejött „Szoptatásért” Magyar Egyesület megalakulásában is. Amint azt a díjat átadó Soltész Miklós, egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár hangsúlyozta, az elismerés nemcsak Biancának, hanem a La Leche Liga Magyarország Egyesületnek is szól. Bianca tavaly leköszönt elnöki posztjáról, de mindaddig, amíg az egyesületet vezette, nemcsak formális elnöke, hanem lelke is volt annak. Munkatársai felé megnyilvánuló gondoskodó figyelme alapvető szerepet játszott az egyesület összetartásában, és annak a szeretetteljes közösségnek a megteremtésében, ami nélkülözhetetlen a családokkal végzett munkához. A La Leche Ligában és a magyar családokért végzett, két évtizedes, önkéntes munkájának méltó megkoronázása ez az állami elismerés.

A Lukács Móric-díj olyan természetes személynek vagy civil szervezetnek adományozható, amelyek hivatásszerű vagy önkéntes munkájukkal maradandót alkottak a civil szektor fejlődésének előmozdításában. A díjat, amelyet Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere alapított 2012-ben, évente hárman kaphatják meg. A díj emlékéremmel, adományozást igazoló oklevéllel és pénzjutalommal jár. A névadó, Lukács Móric író, műfordító, politikus 1812-1881 között élt. A Magyar Tudományos Akadémia igazgatósági tagja, a Kisfaludy Társaság elnöke volt; vezető szerepet játszott a magyar irodalmi életben. Végrendeletében az MTA javára 40 000, a Kisfaludy Társaság javára további 20 000 koronát hagyott.

Forrás