Felhívás az anyatejhelyettesítő termékek katasztrófahelyzetekben történő használatának megállítására

Sajtóközlemény

Jakarta 2008. március 21. Az anyatejhelyettesítő termékek nem megfelelő használata veszélybe sodorja a csecsemők és kisgyermekek életét, különösen katasztrófahelyzetekben, hívja fel a figyelmet egy több mint száz táplálkozási- és vészhelyzetekre specializált szakemberből álló egyesülés.

„A csecsemők és kisgyermekek szükségállapotokban történő táplálásának védelme, elősegítése és támogatása elégtelen. Az anyatejhelyettesítő termékek – amelyeket gyakran kéretlen adományként kapnak a katasztrófák áldozatai – helytelen használata veszélyezteti a csecsemők és fiatal gyermekek életét”, mondja a szervezet.

Az ENSZ, nemzetközi civil szervezetek és 16 ország összesen102 képviselője gyűlt össze Baliban március 10-13 között egy, az Élelmezés Vészhelyzetben Hálózat által szervezett találkozón. A háromnapos találkozó végén a résztvevők egy nagyon határozott állásfoglalást fogalmaztak meg, amelyben felhívást tettek közzé az anyatejhelyettesítők használatának megelőzésére és általában a csecsemő és kisgyermek táplálás javítására katasztrófahelyzetekben.

„A szükségállapotokban történő élelmezés, különösen a kisbabák és fiatal gyermekek táplálásának kérdése mindennél előbbrevaló fontossággal bír… és különös figyelmet igényel” mondja Dr. Gianfranco Rotigliano, az UNICEF Indonéziai képviselője. „Tudjuk… hogy a szoptatás csökkenése a tápszerhasználat növekedését jelzi, ami, még ha megfelelően használják is, kevésbé értékes, mint az anyatej.”

Katasztrófahelyzetekben, amikor a gyakran nincs tiszta víz, és nincs lehetőség a cumisüvegek tisztántartására, a mesterséges táplálással együtt járó kockázat különösen magas. Van egy általános tévhit, miszerint a szükséghelyzetben lévő családoknak csecsemőtápszerre és tejporra van szükségük. Katasztrófák után a hatóságok gyakran azt tapasztalják, hogy az ilyen termékek kéretlen adományai árasztják el az érintett területet.

„A fiatal gyermekek életének védelme érdekében sürgős szükség van olyan rendszerekre, amelyek megakadályozzák az ilyesfajta adományok érkezését”, mondja a szervezet.

A találkozó előadói hangsúlyozták azt a tényt, hogy a csecsemő- és kisgyermek táplálás javítása szükséghelyzetekben az egyik leghatékonyabb módja a halálos áldozatok számának csökkentésére és az alultápláltság megelőzésére.

2006-ban a yogyakarta-i földrengés után az UNICEF, UNFPA, a helyi Egészségügyi Minisztérium, a Gadjah Maha Egyetem és más partnerek végeztek egy felmérést, amely a földrengés után 21 nappal vette kezdetét. Megállapították, hogy a gyermekes háztartások mintegy 70%-a kapott csecsemőtápszer adományt.

A felmérés feltárta, hogy a csecsemőtápszer adományok kétszeresére növelték a tápszerfogyasztást a kétéven aluli gyermekek körében, és következményként, hatszorosára a hasmenés előfordulását ugyanezen gyermekek közt. A hasmenés a második legnagyobb gyermekgyilkos a fejlődő országokban az akut légúti fertőzések után.

Ez a felmérés az elsők között volt, ami dokumentálta a csecsemőtápszer adományok mértékét és arányát, valamint azok hatását a táplálási gyakorlatra és a betegségek előfordulási arányára.

„Évtizedek kutatási eredményeiből tudjuk, hogy a gyermekek kétéves korig vagy még tovább történő szoptatása adja meg számukra az optimális lehetőséget a növekedésre, a fejlődésre és a jó egészségre. Az első hat hónapban az anyatej az egyetlen táplálék, amire a kisbabának szüksége van”, mondja Dr. Rotigliano.

Forrás