Figyelmeztetés a tápszerporok szennyezettségére

2004. november 19.

Európai tudományos tanácsadók tegnap arra hívták fel a figyelmet, hogy a csecsemőtápszer-porok időnként olyan baktériumokkal lehetnek szennyezettek mint pl. a Salmonella, amely fertőzést és súlyos betegséget okozhat a pici babáknál. – írja a The Guardian c. tekintélyes brit napilap.

Az Európai Élelmezésbiztonsági Hatóság biológiai veszélyekkel foglalkozó tudományos bizottsága tegnap szakvélményt adott ki a poralakú csecsemőtápszerek veszélyeiről. Ez az áttekintés az Európai Bizottság elé fog kerülni, amely további intézkedéseket tehet pl. kicseréltetheti a dobozokon lévő címkéket.

A szakértők arra figyelmeztettek, hogy a szülőknek és a kórházi dolgozóknak gondolniuk kell arra, hogy a tápszerporok nem strilek, és időnként baktériumokat tartalmazhatnak.

A Salmonella és az Enterobacter sakazakii a “legnagyobb aggodalmat kiváltó mikroorganizmusok”- állapítja meg a szakvélemény – mind a csecsemőtápszerekben, mind a nagyobb babáknak való követő tápszerekben. A tudósok szerint a megbetegedés egészséges csecsemők esetén nagyon ritka, de az ezekkel a mikroorganizmusokkal való fertőzés “súlyos kihatással lehet a csecsemő és a gyermek fejlődésére és egészségére, és akár halálhoz is vezethet.”

A tudósok aggódnak a négy hétnél fiatalabb, a koraszülött, a kis születési súlyú vagy más ok miatt sérülékenyebb csecsemőkért. Ha feltétlenül szükséges az anyatej helyettesítése, mondják a szakértők, akkor előnyben kellene részesíteni a folyékony tápszereket, amelyek steril csomagolásban jönnek ki a gyárból.

“A kórházak újszülött osztályain dolgozó gondozókat ismételten figyelmeztetni kellene arra a tényre, hogy a tápszerpor nem steril, és hogy a tápszer elkészítésekor szigorú higiéniai szabályok betartása szükséges.”- hangzik a tanács.

Patti Rundall, a Baby Milk Action munkatársa üdvözölte a javaslatot, de elmondta, hogy “égető szükség” lenne a szülők számára elhelyezett figyelmeztetésre a dobozokon. A Baby Milk Action azóta harcol a figyelmeztető felirat elhelyezéséért, amióta 2002-ben Belgiumban egy ötnapos újszülött meghalt, miután Enterobakter sakazakii-val fertőzött tápszert kapott. “Hogyan győződjünk meg róla, hogy minden anya tud erről?”- kérdezi Patti Rundall.

Az eredeti cikk itt olvasható.

A szakvélemény teljes szövege