Fogas kérdések

Riportunkban dr. Sarló Gabriella fogszakorvost kérdeztük a fogápolással kapcsolatban. A doktornő 2006 nyarán, a Séta a Szoptatásért című rendezvényünkön személyesen vezetett beszélgetést ebben a témában.

Kérdés: Mennyiben módosul a fogápolás a várandósság ill. a szoptatás során?

Válasz: Abban az esetben, ha az anyuka már korábban is megfelelően ápolta a fogait, és rendszeresen járt kontrollra, különösebb változtatásra nincs szükség. Ha tervezett terhességről van szó, ajánlott előtte fogorvosi vizsgálaton résztvenni, és a szükséges beavatkozásokat elvégeztetni, hogy fogászati – szájsebészeti góc ne maradjon vissza. Ez azért fontos, mert minden góc másodlagos, komoly betegségek forrása lehet, ami a magzatot is veszélyeztetheti. Nem beszélve arról, hogy a szülés körül jelentkező fogfájás mennyi bonyodalmat okoz a kismamának!

K.: A kezelések elvégezhetők-e terhesség ill. szoptatás alatt is?

V.: A legtöbb kezelés biztonsággal elvégezhető – és elvégzendő! – terhes és szoptató anyukák esetében is. Ők is kaphatnak érzéstelenítőt és szükség esetén, jól megválasztott antibiotikumokat is. A cél az, hogy a kismamák szája szanált, azaz egészséges legyen, mert ez a magzat ill. csecsemő szempontjából is fontos. Természetesen itt most ambuláns, rendelőben végzendő kezelésekről bszélek. Ha nagyobb szájsebészeti műtétre van szükség, amit altatásban kell végezni, kórházi tartózkodással, akkor természetesen ez külön elbírálást érdemel.

K.: Károsítja-e a terhesség a fogakat?

Folytatás a La Leche Liga oldalán.