Fogyókúrázni és rendszeresen mozogni is lehet szoptatás alatt

Egy új tanulmány szerint azok a túlsúllyal küzdő édesanyák, akik szoptatnak és közben fogyni szeretnének biztonsággal megtehetik ezt oly módon, hogy csökkentik étrendjükben az édességek, desszertek, rágcsálnivalók és édes italok mennyiségét, valamint egy héten négyszer napi 45 percet gyalogolnak gyors tempóban.

„Ezzel a módszerrel körülbelül heti fél kilót lehet leadni. Ez nem befolyásolja az anya tejtermelő képességét, és nem árt a babának sem.” – mondja a vizsgálat vezetője, Dr. Cheryl A. Lovelady az Észak-Karolinai Egyetem táplálkozástudományi tanszékéről.
A szülés utáni időszak „ideális alkalom lehet arra, hogy az anya tornázzon és diétázzon egyszerre”, mivel a legtöbb nő szeretne fogyni a baba érkezése után. – állítják Dr. Cheryl A. Lovelady és kollégái az Amerikai Dietetikus Társaság lapjában. Azt azonban „meg kell határozni”, hogy milyen hatással van az anya diétája a tápanyagbevitelre, mivel ez befolyásolja az anyatej tápanyag-összetételét és az anya egészségét.
Lovelady csapata egy vizsgálat során pontosan megszabta az étrendi változtatásokat egy csoport szoptató és túlsúllyal küszködő anya esetében, és azt vizsgálta, hogy a szoptató túlsúlyos édesanyáknak a súlyleadása milyen hatással van csecsemőikre.
4 héttel a szülés után – amikor már megalapozott volt a szoptatás és az anyák felépültek a szülésből – 35 túlsúlyos nőt választottak ki véletlenszerűen arra, hogy napi 500 kalóriával csökkentsék az energia-bevitelüket és végezzenek testedzést, egy másik csoportot (kontrol csoport) pedig arra, hogy folytassák a szokásos étrendjüket 10 héten keresztül.
A testedzés gyors séta, kocogás vagy aerobic volt, amelynek során a maximális pulzus 65-80%-át érték el. A kalóriabevitel csökkentését nagyrészt azzal érték el, hogy a zsírban és cukorban gazdag ételek (mint a chips, üdítő italok, zsíros húsok) fogyasztását csökkentették.
Minden anya kizárólagosan szoptatta a babáját a vizsgálat ideje alatt és egyetlen anya sem panaszkodott fáradtságról, a tejmennyiség csökkenéséről vagy arról, hogy a babája nyugtalanná vált volna a diéta és a testedzés következtében. A diétázó és rendszeresen mozgó édesanyák csecsemői ugyanolyan jól fejlődtek, mint a kontrol csoportba tartozó anyák babái.
A diétázó és rendszeresen mozgó anyák jelentősen több súlytól és testzsírtól szabadultak meg a vizsgálat ideje alatt, mint a kontrolcsoport tagjai.
A vizsgálatot végzők azt mondják, hogy az étrendi változtatások eredményeként „jelentősen csökkent az elfogyasztott kalória mennyisége, anélkül hogy ez hátrányosan befolyásolta volna a tápanyag bevitelt kivéve a kálcium és a D vitamin esetében.” A diétát folytató szoptató édesanyáknak növelniük kell a kálciumban és D vitaminban gazdag ételek mennyiségét az étrendjükben, javasolják Lovelady és munkatársai.
„A szoptató édesanyáknak legalább napi háromszor 240 gramm alacsony zsírtartalmú tejterméket ajánlatos fogyasztani, valamint napi 5 alkalommal gyümölcsöket és zöldségeket.”

Forrás

Az eredeti tudományos cikk kivonata