Gond van babád alvásával? Vagy pont ez a normális?

Anya-baba alvásszakértők álláspontja a normális csecsemőalvásról

A legtöbb újdonsült szülő alváshiányról panaszkodik. Sokan arról is meg vannak győződve, hogy babájuknak alvászavara van, és hogy az, amit tapasztalnak, nem normális. Így hát könyveket keresnek, megkérdezik a barátokat és a családot – vagy éppen orvosukat –, hogy mit tegyenek gyermekük problémás alvási szokásaival. És aggódnak miatta, mégpedig sokat.

Ennek a járványszerű szülői aggodalomnak egy része abból ered, hogy olyan kultúrában élünk, amelyben a szülőknek mindegyre azt mondogatják, hogy aggódniuk kell gyermekük alvása miatt, hogy rettenetes következménye lesz annak, ha gyermekük nem alszik eleget. A másik probléma, hogy a legtöbb újdonsült szülő, akinek kevés tapasztalata van gyerekekkel, mielőtt a sajátja megszületne, kevéssé van tudatában annak, hogy mi is számít normálisnak akkor, amikor a csecsemő alvásáról van szó.

A normális alvásmintázatoknak pusztán a tudatosítása is segíthet a szülőknek a stressz és aggodalom csökkentésében, ami az egész család számára boldogabb időket hozhat.

Szóval mi a normális?

A Praeclarus Press tanulmánya a szülők leggyakoribb, alvással kapcsolatos aggodalmai közül ír le néhányat abban a reményben, hogy úgy tekinthetnek ezekre, mint gyermekük fejlődésének normális velejáróira.

A füzet letölthető A “Szoptatásért” Magyar Egyesület oldaláról.

További letölthető írások A “Szoptatásért” Magyar Egyesület honlapján.