Gyengéd nevelés

A gyengéd nevelés egészen egyszerűen fogalmazva azt jelenti, hogy a szülői viselkedésünk középpontjába az empátiát és a tiszteletet helyezzük. Kevés szülőt ér felkészülten az a sodrás, amit az első apró kis utódba való beleszeretés jelent. Kezükben az új kis élettel, ebben a szent bizalomban egy másik ember iránti odaadás, együttérzés új mélységei nyílnak meg előttük.
Amikor eljön az ideje, hogy útmutatást vagy korlátokat biztosítsunk szülőként ennek a hihetetlenül fontos lénynek, talán azon kapjuk magunkat, hogy újragondoljuk a régi elképzeléseket arról, miről is szól a nevelés és a szülői gondoskodás. Valószínűleg megtanított már a kisbabánk arra, hogy amikor a táplálásról, alvásról, testközelségről van szó, bízhatunk a pici jelzéseiben és a saját belső hangunkban ahelyett, hogy a külvilág hangját követnénk abban, hogy mit is “kellene” tennünk. Erőt ad, amikor rájövünk, hogy a saját gyermekünkkel kapcsolatban mi magunk vagyunk a legmegbízhatóbb szakemberek.

Igaz-e ugyanez a nevelésre is? Igen. Bízhatunk abban, amit a szívünk diktál. Ha engedjük, a gyermekünk a gyengéd megoldások felé vezet bennünket. Az együttérzés lehet szülői viselkedésünk középpontja.

Mi a célja a gyengéd nevelésnek?

A gyengéd nevelést választó szülők nagy része azt a nézetet vallja, hogy szülői céljaik megvalósításában az empátia és a tisztelet játssza a főszerepet. Valószínűleg nem tévedünk, ha azt mondjuk, hogy nevelési stílustól függetlenül a legtöbb szülő azt szeretné, ha gyermeke képessé válna saját szükségletei kielégítésére úgy, ahogyan az neki magának és másoknak is megfelel. A gyengéden nevelő szülőknek más céljai is vannak. Talán némelyik illik a Te elképzeléseidhez is:

Tags: