Hány kiló? Hány centi? Hány grammot eszik? Milyen gyakran eszik?

No para! – számok, amelyek nem számítanak

Hány kiló? Hány centi? Hány grammot eszik? Milyen gyakran eszik? Hányszor kel éjjel? Ezek a rokonok, barátok és üzletfelek első kérdései. Mintha ezekből a számokból lehetne valami fontos dologra következtetni. Kezdjük ott, hogy a két és fél kilós újszülött és az öt kilós újszülött is lehet teljesen egészséges, ők még benne vannak a szórásban. Az elvárt számok átlagos babákra vonatkoznak, és átlagos baba egyszerűen nem létezik.

Egy szám nem mond el semmit a kisbabánkról. Inkább arra való, hogy másokhoz mérjük, viszonyítsuk őt, ami nem használ senkinek. Sőt: árt.

Mi a baj a számokkal?

Aki számokról faggat, az azt sugallja, hogy mérned kell a babádat. Pedig erre nincs szükség, sőt!!! A baba egyik legfontosabb szükséglete, hogy igény szerint szophasson – amikor akar, amennyit akar. Lehet, hogy négy óra eltelik két szopizás között, lehet, hogy negyed óra. Vajon mit mondanak ilyenkor a számok? Egyik alkalommal 120 grammot szopik a baba, a másik alkalommal 20 grammot. Mit kezdjünk ezekkel a számokkal? Érdemes megismerni egy „nem elég a tejem para” történetét.

A folytatás itt olvasható.