Hiedelmek a szoptatós étrendről

Számtalan hiedelem él a köztudatban a szoptató nő táplálkozásával kapcsolatban. Összegyűjtöttük a tíz leggyakoribbat! Vajon valóban befolyásolhatjuk az elfogyasztott táplálék minőségével és mennyiségével az anyatej termelődését és összetételét?

A sikeres szoptatáshoz szükséges némi túlsúly és zsírtartalék.

NEM! Igaz ugyan, hogy a terhesség idején képződő zsírtartalék célja valószínűleg az, hogy a szoptatás idejére némi utánpótlást biztosítson (hiszen őseink még nem számíthattak egész évben egyenletesen bőséges táplálékellátásra), de ezért nem érdemes hízókúrába fogni. Manapság az egészséges táplálkozás és a karcsú testalkat is elegendő tejet biztosít, sőt, egyes kutatások során a nem túlsúlyos nőknél nagyobb átlagos tejmennyiséget figyeltek meg. Csak erősen alultáplált nőknél (16-nál alacsonyabb testtömeg-index) figyelhető meg valamivel alacsonyabb zsírtartalom és némileg csekélyebb tejmennyiség. Komoly súlyfelesleggel rendelkező nőknél különböző okoknál fogva gyakoribbak a szoptatási problémák.

A zsírdús táplálkozás a tejet is zsírosabbá teszi.

NEM! Az anyatej zsírtartalma nem befolyásolható számottevően (csak éhező, alultáplált nőknél alacsonyabb valamivel, de nem jelentősen), azonban a benne található zsírsavak összetétele igen. Ezért célszerű, ha az állatinál több növényi zsiradékot tartalmaz étrendünk. Sajnos néha azt hiszi a szoptató nő, hogy “vizes” a teje. A szoptatás előtt fejt vagy a tejgyűjtő kagylóba csöpögő tejnek valóban alacsony, körülbelül egy-két százalékos a zsírtartalma, de a szoptatás vagy fejés vége felé ürülő tej zsírtartalma a tizenkét százalékot is elérheti. Ezt azonban nem az anya táplálkozása befolyásolja! A reggeli tej összességében alacsonyabb zsírtartalmú, mint az esti, valamint a szoptatás gyakorisága is befolyásolja, hogy éppen mennyi a zsírtartalom.

A cikk folytatása a babaszoba.hu oldalon olvasható.