Hogyan változik a szoptatás a baba fejlődésével párhuzamosan?

Meglepő tud lenni, ahogy a kisbabánk, kisgyermekünk szopási szokásai időnként megváltoznak, átalakulnak. Erre a saját élményeken túl több segítségkérő telefonhívás is ráébresztett. A kecskeméti LLL-csoport egyik beszélgetéséhez gyűjtöttem össze a szakirodalomban található tudnivalókat az egyes korszakokról, a kis történetek pedig vagy a beszélgetés közben hangzottak el, vagy utána írták meg az édesanyák.

Közvetlenül szülés után – az első órák

Ha az édesanya hasára fektetik, a baba képes önállóan a mellhez kúszni, és szopni. Az első 1-2 órában aktív, éber, érdeklődő. (1)

“Én is hallottam róla, hogy képes megtalálni a mellet az újszülött. Úgy gondoltam, én is kérni fogom a bábát, ne adja a mellemre egyből. Aztán olyan gyorsan történtek az események, hogy igaz, hogy a bába a hasamra tette a kisfiamat, de én egyből közelebb húztam magamhoz. Közel 4 órát volt ébren.
Nem mosták meg, nem öltöztették fel, mindössze egy picit letörölték. Meztelenül tették rám, és fölülről takarták be felmelegített takarókkal, egészen addig, amíg meg nem született úgy fél óra múlva a méhlepény. Amíg ez megtörtént, a fiunkra az édesapja vigyázott, az ő mellkasán nyugodott.”


Első néhány nap

Akár több mint egy óráig is tarthat egy-egy szoptatás. (1)

Ebben az időszakban sok édesanyának még fájdalmas vagy kellemetlen a szoptatás, ez később elmúlik. (1)

Az újszülött többször is szophat, mint 8-12 alkalom 24 órán belül – éppen “leadja a későbbi időkre vonatkozó tejrendelését”. 🙂 (1)

Ha aluszékony, és emiatt a 24 órán belüli szoptatások száma lecsökken, vagy csak rövid ideig tart a szoptatás elején az aktív szakasz, szükséges lehet ébreszteni. (1)

“Amikor szopizni készült, a kisfiam mindkét öklöcskéjét a szájába tömte, a férjemnek kellett segíteni. Ekkor végre a mellbimbó a szájába került, de még eltartott pár percig, hogy megnyugodjon és ne feszítse annyira a karját. Érdekesen nézhettünk ki: síró gyerek, fájdalomtól síró anyuka, apuka fogja a pár napos baba karját…”

A cikk folytatása a La Leche Liga oldalán olvasható.