Hosszabb szoptatási időszak – csökkent rheumatoid arthritis kockázat

MALMÖ, Svédország, 2008. május 13. – Azok a nők, akik hosszabb időn át szoptatnak, kisebb eséllyel betegednek meg rheumatoid arthritisben, állapították meg svéd kutatók.

A tanulmányban, amely az „Annals of the Rheumatic Diseases” c. orvosi folyóiratban jelent meg, a szerzők leírták, hogy az egy évnél tovább tartó szoptatás 54%-kal, a legalább egy hónapig tartó szoptatás 26%-kal csökkentette a betegség kockázatát.

A szülés és az orális fogamzásgátlók szedése nem fejtett ki hasonló védő hatást.

Ezek az eredmények újabb adalékkal szolgálnak a szoptatásnak az anya és a gyermek egészségére gyakorolt jótékony hatásairól, mondják a kutatók.

Tudományos körökben már régóta úgy tartják, hogy a női nemi hormonok szerepet játszanak a rheumatoid arthritis kialakulásában, mivel ez a betegség kétszer olyan gyakran fordul elő nőknél, mint férfiaknál.

Az arthritis javul a várandósság alatt, de az orális fogamzásgátlók hatásáról – amelyek ugynazokat a hormonokat tartalmazzák, amelyek a várandósság során megemelkednek – ellentmondásos eredmények születtek.

A kutatók 136 rheumatoid arthritisben szenvedő és 544 hasonló korú, egészséges nőt vizsgáltak.
A szülésszám nem különbözött a két csoportban, de a megbetegedett nők között kevesebben voltak, akik szoptattak. Mindkét csoportban a legtöbb nő használt oráis fogamzásgátlókat, de ezek használata nem volt hatással a rheumatoid arthritis kialakulására.

A szoptatás viszont úgy tűnik, hogy dózis függően csökkentette a betegség kialakulásának kockázatát.

Azoknak a nőknek, akik 13 hónapig vagy még tovább szoptatták gyermekeiket 54%-kal, akik 1-12 hónapig szoptattak, 26%-kal csökkent a kockázatuk a rheumatoid arthritis kialakulására.

Azoknak a nőknek, akik több gyermeket szültek, minden gyermeknél 13%-kal csökkent a kockázatuk a betegség kialakulására, de a többváltozós elemzés elvégzése után kitűnt, hogy a szoptatás fontosabb tényező a kockázat csökkentésében, mint a gyermekek száma.

A hosszabb szoptatási időszak az egyéb tényezők – pl. a dohányzás és az iskolázottság – kiküszöbölése után is jelentős előrejelzője maradt a rheumatoid arthritis kockázatának. Ugyanez az eredmény született akkor is, ha az elemzést azokra a nőkre korlátozták, akik szültek.

Az eredményeket egybeveteve úgy tűnik, hogy a szoptatásnak más a rövid- és a hosszú távú hatása az immunrendszerre és a rheumatoid arthritis kialakulására, mondják a kutatók.
A védő hatás az immunrendszer hosszú távú megváltoztatásán alapulhat, amely a limfociták felszínén létrejövő progeszteron receptorokon, a kortizol koncentráció különbözőségein és más lehetséges mechanizmusokon keresztül hat.

A kutatók szerint további, nagyobb tanulmányokra van szükség eredményeik megerősítésére.

Forrás