Hosszabb szoptatási időszak – kisebb diabetes kockázat

Azoknak a nőknek, akik hosszabb ideig szoptatnak, kisebb a kockázatuk, hogy 2-es típusú diabetes alakuljon ki náluk – állítja egy a JAMA (The Journal of the American Medical Association) November 23/30. számában megjelent tanulmány.

A 2-es típusú diabetes nagyjából 9 millió felnőtt nőt érint az Egyesült Államokban – derül ki a cikk háttérinformációjából. A betegség és szövődményei jelentős terhet rónak az egészségügyi rendszerre. Az életvezetés sokféle tényezője pl. az étrend, a testedzés és az elhízás összefüggésben van a diabetes kockázatával.

A korábbi tanulmányok kimutatták, hogy a szoptatás javítja az inzulin érzékenységet és a glukóz toleranciát a nem szoptató nőkhöz képest. Bár ezek és más eredmények is azt sugallták, hogy a laktáció csökkentheti a 2-es típusú diabetes későbbi kockázatát, közvetlenül ezt vizsgáló tanulmány mindezidáig nem született.

Dr. Alison M. Stuebe és kollégái tanulmányozták az összefüggést a szoptatás időtartama és a 2-es típusú diabetes kialakulása között. A kutatók az amerikai ápolónők körében végzett első vizsgálat (Nurses’ Health Study – NHS) résztvevői közül 83 585 már szült nő, illetve 73 418 szintén már szült, és a Nurses’ Health Study II (NHSII) – ben résztvevő nő adatait dolgozták fel. A NHS-ban 5145 2-es típusú diabetes eset fordult elő 1986 és 2002 között, a NHSII-ben 1132 esetet diagnosztizáltak 1989 és 2001 között. Az elemzéseket azokra korlátozva, akik a megelőző 15 évben szültek, és figyelembe véve az aktuális BMI-t és más, a 2-es típusú diabetes szempontjából jelentős rizikófaktorokat, azt találták, hogy minden egyes szoptatással töltött év 15 százalékkal csökkentette a diabetes rizikóját a NHS-ban és 14 százalékkal a NHSII-ben. Azok között, akik 15 évnél régebben szültek utoljára, nem volt összefüggés a szoptatás időtartama és a 2-es típusú diabetes között.

„Vizsgálataink eredménye azt mutatja, hogy a hosszabb szoptatási periódushoz a 2-es típusú diabetes csökkent kockázata társult. Ezek az adatok együttesen azzal a klinikai tapsztalattal, hogy a szoptató nők esetében javul a glukóz homeosztázisa, felvetik azt a lehetőséget, hogy a laktáció csökkenti a 2-es típusú diabetes kockázatát a fiatal -középkorú nőknél. További klinikai vizsgálatok szükségesek ezeknek az eredményeknek a megerősítésére, valamint a szoptatási időszak tartama és a 2-es típusú diabetes kockázata közti fordított arányosság élettani mechanizmusának tisztázására”– írják a szerzők.

Az eredeti hír itt olvasható.

A tudományos cikk absztraktja