Hosszú terhesség és szoptatás – nagyobb agy!

Egy friss tanulmány szerint az agy növekedése a csecsemőkben attól függ, mennyi időt és energiát “fektet be” az édesanya.

Az emberekkel együtt összesen 128 emlős fajt vizsgáló kutatás azt mutatja, hogy az utódok agynövekedését a terhesség és a szoptatás időtartama határozza meg. A Durham Egyetem kutatása szerint minél hosszabb a terhesség és a szoptatás időtartama az emlősök esetében, annál nagyobbra nő az utód agya. A kutatók azt állítják, az eredmények újfent megerősítették, hogy a szoptatás a legjobb az agy fejlődése szempontjából. Ez az Egészségügyi Világszervezet ajánlását is alátámasztja, amely kizárólagos anyatejes táplálást javasol az első hat hónapban, ezt követően pedig a szilárd étel mellett a szoptatás folytatását ajánlja kétéves korig vagy azon túl, az anya és a gyerek igényei szerint.

A Proceedings of the National Academy of Sciences folyóiratban közölt tanulmány segít megmagyarázni, miért függenek az embercsecsemők ilyen hosszú ideig anyjuktól; a kilenc hónapos terhességet követő akár három évig tartó szoptatás teszi lehetővé a hatalmas, 1300 köbcentiméter térfogatú agy kifejlődését. Ezzel szemben például a dámszarvas, amely körülbelül ugyanakkora testű, mint az ember, csak hét hónapig vemhes, a szoptatás pedig csupán hat hónapig tart. Ennek megfelelően agytérfogata 220 köbcentiméter, az emberi agy méretének hatoda.

Folytatás a babaszoba.hu oldalon